С шест малогабаритни машини от тази година ще се чисти снегът от малките улици в кварталите. Графиците за тяхната работа вече са направени, съобщи зам.-кметът на Русе Свилен Иванов.
Последните малки снегорини са купени наскоро от „Русе пъблик сървисиз“ от Турция. Машините са оборудвани и с барабани, така че няма само да ринат сняг, но и ще обработват улиците с препарата „Ice Be Gone“. По този начин се очаква и второстепенните улици да бъдат изчистени до асфалт като основните булеварди.
За да се осигури възможност техниката да работи безпрепятствено, тази зима Общината ще бъде безкомпромисна с неправилно паркиралите автомобили. Знаците за забрана на паркирането при снеговалеж са поставени и ако не се спазват, идва паякът, предупреди Иванов.
За зимното почистване са отделени 700 000 лева от общинския бюджет, а държавата дава още 130 000 за четвъртокласната мрежа.
Общата сума за снегопочистване и обществена хигиена на Русе е 2,8 млн. лева, колкото и през миналата година. Тогава само за зимна поддръжка са отишли над 1 млн. лева, макар че зимата не беше тежка.
Свилен Иванов съобщи, че в бюджета има пари за почистване на снега от входно-изходните магистрали, но Общината още не е сключила споразумение с Агенция „Пътна инфраструктура“ за поддръжката им. Договорът бил отказан, защото агенцията намалила двойно средствата, които плаща - от 41 000 на 21 000 лева.
За град като Русе това са малко пари, с тях трябва да се осигури запълване на дупки, възстановяване на мантинели и други подобни. За съжаление правителството не одобри идеята за снегопочистване в Северна България да се отпускат повече средства, а зимата тук е несравнимо по-тежка, коментира Свилен Иванов.