„За първи път правим кастинг на X Factor тук. Когато през зимата идвахме в Русе за прослушване за „Големите надежди“, деца и родители ни питаха: „Ше има ли кастинг и за каките и батковците?“. Тогава им обещахме, че ще дойдем отново в Русе и ето, че си спазихме обещанието“. Това каза Влади Априлов, главен сценарист на популярното телевизионно шоу. Вчера той и двете водещи Мария Игнатова и Алекс Раева от девет сутринта започнаха прослушването на таланти от Русе и околните градчета и населени места.
Както обикновено в такива ситуации, родителите бяха по-тръпнещи и подвластни на сценичната треска, отколкото техните отрочета. Макар че, в интерес на истината, за кастинга за третия сезон на  X Factor определено имаше по-малко амбициозни майки, липсваха също впечатляващи „сценични костюми“ от типа „сметанова торта“. Разнообразието беше в широките рамки на обичайните прокъсани дънки и бермуди до бяла риза с папийонка и тениски, гъсто избродирани с пайетки, до единични случаи на рокли от копринена тафта. Това е обяснимо - шоуто търси изгряващи звезди сред по-големите момичета и момчета, като горна граница във възрастта няма.
50 записани мераклии за звездна слава очакваха да удари техният час и да представят пред Влади Априлов, певеца Дони и екипа на шоуто умения и артистизъм. Всъщност, талантът си личи още от пръв поглед, каза Мария Игнатова и обясни, че така Жана Бергендорф впечатлила комисията още с появата си миналата година. На кастингите вече идват подготвени хора, не се изкушаваме да се явят 5000 души, а предпочитаме да са 500, от които 200 да са с дарби, каза Априлов.
Русе показа много талантливи и амбициозни млади изпълнители, съобщиха в късния следобед от екипа на шоуто. Сред тях са атрактивният Асан Саров, който не без основание се представя за „новия“ Майли Сайръс, 15-годишният носител на Гран При в Москва за вокалист - Петър Тодоров, и младата Ивелина Петкова, определяна като двойничка на Михаела Филева. Сутринта отново пред прожекторите на X Factor застана и Драго тракториста, известен още като русенския Том Джоунс. 
Кастингите са отворени за всички във всички градове, така че русенци, които са на ваканция или по работа във Варна на 5 и 6 юли, в Бургас на 8-и и 9-и, в Пловдив на 11-и и 12-и или в София на 14, 15 и 16 юли, могат да се явят и да покажат таланта си.