Новото поколение на „Пасат“, чиято онлайн премиера се състоя вчера, ще се изкачи с едно стъпало по-нагоре в гамата на „Фолксваген“, за да конкурира по-успешно на пазара предложенията на „Мерцедес“, БМВ и „Ауди“ C-Класа, 3 серия и A4.
„Пасат“ е изключително важен за производителя, тъй като е вторият най-продаван модел след „Голф“. Именно затова инженерите и дизайнерите са отделили много време в разработката на новото поколение на модела. Той ще бъде по-голям, по-луксозен, по-икономичен, по-модерен и малко по-скъп, за да може да се конкурира по-успешно в премиум сегмента, където продажбите непрекъснато вървят нагоре. При настоящата генерация на модела, която излезе още през 2005 година, а през 2010 премина през мащабен фейслифт, резултатите не са така добри. В Германия, например, където „Пасат“ винаги е бил силен играч, реализациите са намалели с цели 24% през миналата година до 72 048 продажби. За сравнение, през 2008 година продажбите са били 94 523.
Както вече стана ясно, новата генерация ще се предлага с богата гама двигатели, отговарящи на стандарта Евро 6. Дизеловите предложения ще бъдат 1.6-литров TDI двигател със 120 к.с. и 2.0-литров TDI, който ще се предлага в три версии - със 150, със 190 или с 240 к.с. Бензиновите двигатели ще бъдат представени от 1.4-литровия TSI във версии със 125 и 150 к.с., както и от по-големите четирицилиндрови агрегати с обем 1.8 и 2.0 литра. Първият генерира 180 к.с., а второто предложение ще бъде налично с 220 или 280 к.с. Очаква се и хибридна plug-in версия на модела.
Новото поколение се изгражда на напълно нова платформа, за изработването на която са използвани алуминий и стомана с висока якост. Благодарение на това моделът ще бъде с около 85 кг по-лек. Дължината на каросерията ще достига 4767 мм.
Що се отнася до оборудването, автомобилът ще предлага електронни приборни панели, проекционен дисплей, масажиращи седалки, допълнителна развлекателна система за возещите се отзад пътници, система за автоматично паркиране и др.
Премиерата на новото поколение „Пасат“ е насрочена за изложението в Париж през октомври. Продажбите ще бъдат факт месец по-късно, като цените на модела ще стартират от около 26 000 евро. При конкурентите от „Мерцедес“ и БМВ цените започват от съответно 29 350 и 33 558 евро.