Д-р Албена Тонева е родена през 1958 г. Завършила е Английската гимназия в Русе, а след това Висшия медицински институт в Плевен. От 1990 г. е кардиолог в болницата, като има специалности по вътрешни болести, кардиология, кардиография и ултразвукова диагностика на съдове. От четири години д-р Тонева е част от екипа на специализираната кардиологична болница „Медика кор“.

- Д-р Тонева, какво представлява атеросклерозата и какво трябва да знаем за нея?
- Атеросклерозата е заболяване, при което се натрупва плака във вътрешността на артериите. Артериите са кръвоносните съдове, които пренасят кислород и хранителни вещества от сърцето към останалата част от тялото. Здравите артерии са гъвкави, здрави и еластични. С течение на времето твърде високо налягане в артериите може да направи стените по-дебели и по-нееластични, както и да се натрупа плака.
Плаката се състои от мазнини, холестерол, калций и други вещества, открити в кръвта. С течение на времето плаката се втвърдява и стеснява артериите. Това ограничава притока на богата на кислород кръв към органите на човека.
В други случаи плаката може също така да се разкъса, което да доведе до кървене и образуване на кръвен съсирек с резултат запушване на съд във всяка част от тялото.
- Това ли е първата крачка към инсулта и инфаркта?
- Да, може да предшества тези заболявания.
- Каква е причината за появата на тези плаки по стените на съдовете?
- Точната причина не е известна, но пък са доказани факторите, които провокират появата й. На първо място се поставя стресът - ежедневното напрежение на работа, тютюнопушенето, неконтрполираното високо кръвно налягане, затлъстяването, обездвижването, голямото количество на триглицериди и холестерол в кръвта, както и напредването на възрастта. Диабетиците са в риск също.
Артериосклерозната плака може да започне да се изгражда там, където артериите са повредени. С течение на времето плаката се втвърдява и уголемява, като така стеснява отвора на артериите. В крайна сметка част от плаката може да се разкъса и се появяват съсиреци, които още повече ограничават потока на богата на кислород кръв. В резултат се получава т.нар. исхемия /малокръвие/ в определения участък, хранен от запушената артерия, и функциите на засегнатия орган или тъкан се нарушават.
В зависимост от това кои артерии са засегнати, кръвните съсиреци могат да доведат до сърдечен удар или инсулт.
- Какво може да се направи, за да не се стига до такива състояния?
- Да се ходи на лекар и дори и да има състояния, които отминават като изтръпване на ръката или някакво неразположение, да се обръща внимание на стойностите на кръвното налягане и те да се контролират, както и да се живее наистина здравословно - с движение и ограничаване на вредните храни.
- Какви изследвания на кръвоносните съдове се правят в „Медика Кор“ и може ли да се разчита на точността им?
- В „Медика Кор“ се прави ултразвукова диагностика на съдовете с помощта на апарат от висок клас и е доказано, че това изследване е напълно безвредно. С него могат да се видят всички артерии и вени в човешкото тяло. Абсолютно всичко, което е възможно като изследване на сърцето и съдовете, които го хранят, се прави единствено при нас. Тук има пълна възможност да се изследва сърцето, включително и с контрастно вещество под ехографски контрол. Това не се прави никъде в България като рутинна практика, освен при нас. За съжаление това не се поема от Здравната каса, но пък рисковите пациенти биха могли да поемат този разход в името на здравето си и точната перспектива. Ако се направи такъв ултразвук, той може да „каже“ с голяма точност дали има нужда от ангиография - облъчване, което понякога може да е излишно както за пациента, така и за екипа.