ГЕРБ напуска парламента и няма да участва в работата на Народното събрание, докато не бъде внесена оставката на кабинета на Пламен Орешарски, категорично заяви лидерът на партията Бойко Борисов.

Мотив за това решение е, че на заседанията на парламента и комисиите
не се изпълняват поетите ангажименти от страна на останалите политически сили
на консултациите при президента.

"Няма да ни подмамят – тези опорни точки и тези лъжи повече няма да ги търпя и да ни приписват ту към едните, ту към другите", посочи още Борисов в кулоарите на парламента.

"Атака" влезе, направи им Закона за Сметната палата, този безумен Закон за МВР и сега се изнизват по търлъци.
БСП мислят, че ние ще им правим кворума и дезертират от парламента",
допълни бившият премиер.

"Излъгаха" е точната дума, защото при консултациите при президента ясно и точно се разбрахме, че всички подкрепяме предложенията на БНБ. Те гласували "въздържали се" на комисия. Сиреч и тук се правят на интересни. Второ, гласувахме и казахме, че никой нищо няма да говори за банките. Те всеки ден ни атакуват. Институцията парламент вече девалвира", коментира още Борисов.

"Те се държат като деца, тичат напред-назад.
Било нормално следващият министър да работи с този главен секретар, ама не било нормално сегашният да работи с бившия. Говорят на бялото черно, вярват си и нито един ангажимент не са изпълнили. Ние всеки ден ли ще се явяваме на преговори, да даваме възможност на извънпарламентарните партии да казват, че правим някаква завера с БСП и ДПС. Виждате заглавията на вестниците.
Те се "целиваха", както казваше баба, на Орлов мост една година, сега накрая за една седмица ние да им отнесем всичките пасиви.
Да си отиват и толкоз. Няма да им бъдем параван на безобразията", обясни още лидерът на ГЕРБ.

"За нас е ясно, че тези хора не изпълняват поети ангажименти така, както година и половина стояха на инат да управляват, за да докарат държавата до това състояние, в което е", посочи Цецка Цачева.
"Искаме оставка по най-бързия начин с произтичащите от това последици и за изборите",
съобщи още Цачева.

Тя припомни, че когато има подадена оставка, започва рулетката по конституция при президента и по този начин е възможно парламентарният вот да бъде и по-рано. "Няма разговори по този въпрос с управляващите, защото те ни лъжат", поясни Цачева. 
Тя обясни, че парламентарната група на ГЕРБ ще бъде в Народното събрание, но няма да участва в заседанията. Депутатите от опозицията ще влязат в пленарната зала само да гласуват оставката на правителството тогава, когато се уверят, че е внесена в деловодството на НС и има насрочена от председателя Михаил Миков дата за това.

И днешното пленарно заседание се провали, заради липсата на кворум.
Депутатите от ГЕРБ не влязоха в пленарната зала, за да се регистрират.
От БСП и ДПС пък първоначално се регистрираха едва 103 души. Нужният кворум обаче е 121.
"Очевидно важните закони, макар и консенсусни, няма да бъдат приети", обяви зам.-председателят на парламента Мая Манолова след втория опит за регистрация, при който едва 106 народни представители бяха в пленарната зала.

Според Манолова поведението на депутатите от ГЕРБ е безотговорно и високомерно. "Добре са го измислили - заплатата им върви, не идват да работят, ще се забавляват някъде по морето или на други дестинации", категорична бе тя.

Още във вторник пък депутатите от "Атака" обявиха, че напускат парламента до 6 август, когато трябва да се разпусне.