„Не, това не беше русенският балет!“. „Невероятни!“. „Изумителни!“. „Страхотни!“. Това бяха само част от възхитените реплики, които си разменяше публиката още в антракта на премиерната балетна постановка на „Кармен“, която преобърна представите на почитателите на Терпсихора за възможностите на русенската трупа. Вихреният спектакъл, който прикова вниманието на публиката от първата секунда и не го пусна до аплаузите на финала, показа модерност в класиката, невероятни феерии, сменящи се в ултрадинамичен ритъм, страст и драма, ревност и нежност, песен и фатална обреченост.
Руската хореографка Наталия Осипова, която живее между Санкт Петербуг и Франция, в тандем с директора на русенската трупа Силвия Томова успява да извади всички артистични дадености на русенските солисти и кордебалет в постановката. Така русенци показват равнище, което е напълно адекватно на солистите, гостуващи в ролите на Дон Хосе /латвиеца Раймонд Мартино/, Ескамилио /руснака Михаил Сиваков/ и изумителния персонаж на Съдбата /американеца-чудо Кай Бресуейт/. А солистката на русенския балет Галина Христова в централната роля на Кармен блестящо пресъздава характера на своята своенравна, а всъщност отдадена единствено на любовта героиня.
Множество стилни костюми, които артистите сменяха незнайно кога, подсилена експресия от викове и пляскания с ръце, танц на ръба на акробатиката /и все пак танц!/ органично допълваха усещането за докосване до балетен спектакъл от висока проба.
Никой от публиката, завладяна до краен предел от прекрасния спектакъл, не се съмнява в успеха на артистичния екип в предстоящото гостуване във Франция, а след това на международния фестивал в Картаген. Но със сигурност всички, които откриха в познатата русенска трупа непоказвани досега творчески възможности, ще се надяват поне на още един спектакъл на родна сцена.