Девет нови апартамента попълниха общинския жилищен фонд. Те се намират в блок 4 в квартал „Дружба 3“, където преди време се помещаваше данъчна служба. Имотът е бил държавен, но е предоставен на Общината от областния управител. Тя пък го е преобразувала в жилища, които ще бъдат предоставени на нуждаещи се, одобрени от комисията по жилищно настаняване.
Ремонтите, преустройствата и откриването на отделни партиди за ток и вода са излезли около 100 000 лева. Осем от новите жилища са гарсониери, деветото е тристайно.
В част от малките жилища ще бъдат пренастанени семейства от двама души, които сега обитават по-големи квартири, а големият апартамент ще бъде предоставен на фамилия с поне две деца, обясни шефката на „Управление на общинските имоти“ Анелия Няголова.
Това са първите нови жилища, които придобиваме след  2008 година, когато в резултат на замяна Общината се сдоби с 28 апартамента, коментира Няголова.
Когато общинските и държавни власти работят в синхрон, се вижда, че нещата се получават. Имаме сериозна програма за обновяване на общинския жилищен фонд. Още тази година някои квартири ще бъдат ремонтирани, ще се вземат мерки и срещу наемателите, които не стопанисват добре имотите, каза кметът Пламен Стоилов.
Предвижда се и да се търсят публично-частни партньорства, които ще позволят срещу предоставяне на общински терени за строителство да се получи процент от новата застроена площ. Това се налага, защото много от къщите, които се дават под наем, са в окаяно състояние, а за някои дори са издадени заповеди за събаряне, но в тях още живеят хора. Много от тях били предоставени от държавата.
Ако държавата ни предостави свои имоти с отпаднало предназначение, сме готови да ги приемем. Преди време поисках от МРРБ и МОН да прехвърлят на Общината сградите на закритото училище по жп транспорт и Дома на учителя, но получих отказ. Не разбирам мотивите, тъй като и двата имота не се стопанисват и се рушат, заяви Стоилов.
Общинските намерения били Домът на учителя да се превърне в Младежки дом, а училището попадало в разработката за облагородяване на крайбрежната зона.