Организация за кражба на нафта от затворническото общежитие във Велико Търново е разкрита от криминалистите в Русе, Търново и Ловеч, съобщиха вчера от МВР. Акцията по задържането на четиричленна банда от рецидивисти е проведена в събота рано сутринта по пътя Велико Търново-Русе. В заложения капан полицаите задържали две коли с половин тон нафта в пластмасови туби. В тях пътували двама души от Бъзън и други двама от Сваленик.
Бандата била предвождана от 52-годишния бъзънчанин Мустафа Барутлу-Сома. Той има присъда за убийство по непредпазливост на пазач на склад за селскостопански препарати в Бъзън преди 17 години, където влязъл да краде. За добро поведение е освободен през 2008 година. За извършена кражба от частен дом в селото обаче още същата година отново е върнат зад решетките, но този път на по-лек режим във Велико Търново. Там Сома станал параджия, имал пряк достъп до цистерната с нафта и успял да укрие в отводнителен канал за отпадъчни води до затвора краденото гориво. Не предвидил единствено преместването си преди 20 дни в ловешкия затвор,  откъдето на 1 ноември го наградили с домашен отпуск. Още след излизането си от затвора Сома организирал превоза на нафтата, като взел със себе си съселянина си О.М., на 32 г., по прякор Узито, осъждан в Германия за държане на нелегални цигари, а за подкрепление повикал и А.М. и Р.О. от Сваленик, също с криминални досиета.
Нафтата била натоварена във форд и фолксваген, но бандата не стигнала далеч. По-късно при огледа в скривалището на Сома в търновския затвор в бетонния тунел са намерени още 20 пластмасови туби от по 11 литра и 25-метров гумен маркуч със спирателен кран. Сома е вкаран в затвора в Ловеч, а на тримата му авери са наложени подписки от търновската прокуратура.