"Предлагам оттук нататък да се придържаме към тона на становището, до което стигнахме след консултациите в президентството и връщането назад, струва ми се, няма да допринася за окончателно успокояване на българските граждани и фирми, относно стабилността на банковата система".

Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан в кулоарите на Народното събрание на въпрос на БГНЕС дали счита, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов има роля за дестабилизацията на банковата система.

По-полезно е оттук – нататък да говорим за това, че няма основание да имаме притеснение за стабилността на банковата система в България, обясни Местан, след което нарече реакцията на участниците в консултациите при президента "адекватна".

"Определям като минимум некоректни тези обвинения и като спекулативни. Напротив, ДПС беше с много ясна позиция по банковата криза – участва активно при преодоляването на притесненията, дадохме своя принос", отвърна Местан на въпрос дали един депутат от ДПС е имал участие в създаването на кризата.

"Знам, какво ме питате и ще припомня, че някои знакови фигури в българския бизнес - аз продължавам да не познавам и да не съм ги виждал физически, но все пак това наистина е друга тема", коментира Местан.

Не смятам, че трябва да се търсят причините за напрежението в разлома на отношенията между ДПС и БСП и мисля, че смесваме темите, подчерта той.

Лидерът на ДПС обяви, че няма как журналистите да очакват от него компетентен коментар по теми, които са от правомощия на един независим регулатор, визирайки решението на ДКЕВР за увеличение на цените на тока и топлинната енергия.

"Не съм достатъчно добре и с казуса с уволненията във Фонд "Земеделие" и ще ги коментирам, когато проверя информация, но ако има такава позиция на министъра, той е достатъчно солиден човек и не би казал нещо, в което не е дълбоко убеден", коментира Местан казуса около Фонд "Земеделие".

"Не е задължително", отвърна лидерът на ДПС на въпрос дали ще се съберат достатъчно гласове за преодоляване на ветото на президента върху Закона за защита на конкуренцията. "Да, ако искате новина – казвам, че не е задължително", подчерта той и обяви, че "когато няма политическа воля, нещата просто не се случват". Запитан дали в случая няма политическа воля той отговори, че тази воля би трябвало да бъде преобладаваща и в случай има предвид, че е необходима достатъчна политическа воля по тази тема.

На въпрос дали трябва да има промени в Изборния кодекс Местан отвърна, че не знае дали би имало време за такива промени и дали около такива промени ще бъдат постигнато политическо съгласие.

"Идват избори", бе краткият отговор на Местан по отношение на решението на "Атака" да не влизат в пленарна зала до края на 42-рото Народното събрание.

Лютви Местан отговори и на въпрос, свързан със спекулации в медиите, според които почетният председател на партията Ахмед Доган е бил сърдит заради случая с КТБ и ще отстрани Местан от поста на председател на ДПС. "Посрещам с усмивка подобен тип врачувания – сещам се за едни, които прогнозираха минимум 3 мандата за АБВ, най-много 2 за ДПС. Моля ви, питайте ме за по-сериозни неща", отговори той.