Пътуващата изложба „Св.св. Кирил и Методий и държавата на духа“ бе подредена пред сградата на Общината в Русе и ще остане пред погледите на русенци до началото на декември.
Инициативата е посветена на автентичния български принос в световната култура - кирилицата, и се осъществява по идея и с финансовата подкрепа на Фондация „Българска памет“ и нейния председател д-р Милен Врабевски. Оригинално подредени 30 платна представят в синтезиран вид развитието на старобългарската култура, нейното влияние в православния свят и в Европа. Оформлението на изложбата е дело на зам.-председателя на фондацията Емил Маринов, а автор на концепцията и текстовете е историкът и преподавател по средновековна история във ВТУ проф. Пламен Павлов.
Тази година България чества 1150 години от Моравската мисия на Кирил и Методий. В рамките на националните чествания, под патронажа на президента Росен Плевнелиев, изложбата беше представена в София, Варна и Брюксел, където бе открита от еврокомисар Кристалина Георгиева. Гостуването й в Русе е част от подкрепата на фондацията за кандидатурата на града за Европейска столица на културата и идва от Велико Търново, където е била подредена със същата цел.
Изложбата разкрива художественото и тематичното разнообразие на средновековната българска книжнина /IX-XIV в./, като представя най-значимите писмени паметници - глаголически и кирилски като Асеманиевото евангелие, Супрасълския сборник, Симеоновите сборници, Лондонското евангелие, Томичовия псалтир и други.
Специално са подчертани решаващата историческа роля на българските владетели Борис Михаил Покръстител, Симеон Велики и Петър Първи Български, на Свети патриарх Евтимий Търновски и мащабната дейност в книжовните средища на средновековна България - Търново, Плиска, Преслав и Охрид.