Румънците дадоха вчера старт на строителните дейности в Гюргево на трансграничния проект „Подобряване на достъпността на Еврорегион Русе-Гюргево с паневропейски транспортен коридор №9“. От наша страна по този проект предстои разширяването и рехабилитацията на бул. „Тутракан“.
Събитието в Гюргево беше отбелязано със специална пресконференция, в която участваха кметът Николае Барбу и зам.-кметът по строителството на Русе Димитър Наков. Пред румънските медии Наков съобщи, че до края на тази седмица и от наша страна ще бъде подписан договор с изпълнителя за ремонта на бул. „Тутракан“. 
Както е известно, общият бюджет на трансграничния проект е 6,790 млн. евро. С тези пари ще бъдат направени 2,3 км от бул. „Тутракан“ от Дунав мост до Захарна фабрика, а в Гюргево - пътят от централната част на града до митницата, който е с дължина 2,4 км. Заедно със строежа на платната ще бъде подменена и цялата подземна инфраструктура. Ще бъде изработена и обща система за събиране, обработка и обмен на информация за управление на трафика с цел да се избегнат задръствания и пътно-транспортни произшествия.