Във време на криза в световния футбол продължават да бъдат инвестирани страхотни средства. Сумите, които се дават за даден футболист, пък не спират да изумяват обикновените хора.

Econ.bg предлага класация на 10-те футболисти, за които са платени най-много пари през годините:

10. Фернандо Торес, наричан още Ел Ниньо, е испански футболист, нападател на Челси и на националния отбор на Испания. В миналото беше известен като най-бързият играч на Ливърпул. През 2011 г. Торес се присъединява към Челси срещу рекордните за испански футболист 59,5 млн. евро. Общо за нападателя са платени 100 млн. евро.

9. Роналдо, известен още като Феномена, игра за последно в бразилския Коринтианс, преди да сложи край на бляскавата си кариера. Считан е за един от най-добрите футболисти за всички времена. Трансфериран е пет пъти, като общо за него са платени трансферни суми в размер на 100 млн. евро. През 2002 г. испанският гранд Реал Мадрид дава за него 44,4 млн. евро.

8. Роби Кийн е ирландски футболист, състезаващ се за Лос Анджелис Галакси. Той има девет трансфера в цялата си кариера, с общ размер 102,9 млн. евро. Най-високата сума, платена за него е 25,5 млн. евро, когато през 2008 г. преминава от Тотнъм в Ливърпул. В момента Кийн е капитан на ЛА Галакси, както и на ирландския национален отбор.

7. Гарет Бейл е уелски полузащитник, който през това лято се превърна в най-скъпия футболист за всички времена, преминавайки от Тотнъм в Реал Мадрид за 100 млн. евро. Общо за него досега са били платени 108,3 млн. евро. Другият трансфер на Бейл е през 2007 г., когато неизвестният тогава уелсец преминава от Саутхемптън в Тотнъм.

6. Кристиано Роналдо е португалски футболист, който в момента играе в Реал Мадрид. В кариерата си досега е направил два трансфера на обща стойност 110,5 млн. евро, като по-голямата част идва от преминаването му в Кралския клуб от Манчестър Юнайтед за рекордните до преди няколко месеца 93 млн. евро. Роналдо е и капитан на португалския национален отбор.

5. Хуан Себастиан Верон е бивш аржентински полузащитник, който игра за редица големи италиански и английски отбори. През цялата си кариера е имал шест трансфера, в размер на 115,9 млн. евро. Най-много пари за него бяха платени през 2001 г. при преминаването му от Лацио в Манчестър Юнайтед за 42 млн. евро. Той е най-големият син на бившия аржентински нападател Хуан Рамон Верон.

4. Радамел Фалкао, наричан още "Тигъра", колумбийски футболист, състезаващ се за Монако. Засега в кариерата си е реализирал 3 трансфера на обща стойност 117,6 млн. евро. През това лято се осъществи и най-скъпият от тях, когато колумбийската голова машина премина от Атлетико Мадрид във Монако за 60 млн. долара. Пробивът на Фалкао в европейския футбол пък беше с фланелката на Порто.

3. Ернан Креспо е бивш аржентински нападател, който игра за италианския Парма в последните години от кариерата си. В своите 19 години на терена, Креспо успя да отбележи над 300 гола. Реализираните от него трансфери са на обща стойност 120 млн. евро. Най-скъп от тях е този от Парка в Лацио през 2000 г. срещу 54,5 млн. евро. Аржентинският нападател е трикратен носител на Скудетото и има редица отличия от престоя си във Висшата лига.

2. Никола Анелка е френски футболист, който в момента за английския Уест Бромич. За него трансферна сума е плащана общо 8 пъти през цялата му кариера, като общата им стойност е 133 млн. евро. Най-високата от тях беше при преминаването му от Арсенал в Реал Мадрид през 1999 г. за 34,6 млн. евро. Анелка печели първите си отличия по време на "Евро 2000". Националната му кариера приключва през 2010 г. заради коментари към тогавашния селекционер на Франция Раймон Доменек по време на Световното първенство в ЮАР.

1. Златан Ибрахимович е шведски футболист, който в момента играе за френския ПСЖ. Той има седем трансфера на стойност от 167,5 млн. долара. Най-високата сума, платена за него е при преминаването му от Интер в Барселона през 2011 г. за почти 70 млн. евро. Ибрахимович е обявен за най-добър голмайстор на италианската Серия А през 2008 г. и 2009 г. Печели три поредни шампионски титли. Ибрахимович е класиран на 5-то място в списъка на 100-те най-добри футболисти в света за миналата година.