Сънародниците и добри приятели Роджър Федерер и Станислас Вавринка ще се изправят един срещу друг на 1/4-финалите на Уимбълдън, след като днес записаха чисти победи в своите мачове от четвърти кръг.

Швейцарският маестро си отмъсти на Томи Робредо за загубата с 0-3 на осминафиналите на US Open миналата година, като го победи на същата фаза със същия резултат. Федерер бе безупречен на собствен сервис днес, както и през целия турнир, и даде само една възможност за пробив на съперника си, която отрази. По този начин 7-кратният шампион влиза в 1/4-финалите с феноменалното постижение да не е загубил сервиса си нито веднъж до момента.

Фед Експрес заби 11 аса и реализира 41 печеливши удара срещу само 20 непредизвикани грешки. Той беше агресивен срещу Робредо и излизаше често на мрежата с добра успеваемост - 29/41. Швейцарецът може да бъде доволен и че не прекара много време на корта - той имаше нужда от 94 минути, за да стигне до крайното 6-1, 6-4, 6-4.

За място на полуфиналите той ще спори със своя сънародник Станислас Вавринка, който днес записа впечатляващ успех със 7-6(5), 7-6(7), 6-3 над намиращия се в страхотна форма Фелисиано Лопес. Испанецът бе в страхотна серия от началото на сезона на трева, като първо достигна финал в Куинс Клъб, загубен от Григор Димитров, а след това спечели титлата в Ийстбърн. Той продължи със силните си изяви и на All England Club, като загуби само един сет в първите си три мача, но днес бе спрян от Вавринка.

Шампионът от Откритото първенство на Австралия не даде нито една възможност за пробив на опонента си и показа високата си класа в решаващите моменти, за да измъкне първите два сета с тайбрек. Този развой на срещата обезкуражи Лопес и той допусна един пробив в третата част, което бе достатъчно на Стан да затвори мача след малко под 2 часа игра.

Федерер има смазващо предимство в досегашните си мачове с Вавринка, като е спечелил 13 от общо 15. Световният номер 3 обаче взе последния им двубой - на Мастърса в Монте Карло тази година, а любопитното е, че на Уимбълдън те за първи път ще се изправят един срещу друг на трева.