Как се кара кола, макар и детска с дистанционно управление, и колко права е правата линия, когато организмът е под въздействие на алкохол. Отговори на тези въпроси получиха стотици русенци, които се включиха в инициативата на „Каменица“ АД „Алкохолът е лош шофьор“.
Още със старта си в събота наобед пред сградата на Съдебната палата кампанията събра любопитните погледи на граждани, излезли на разходка. По-смелите от тях с интерес изпробваха няколко вида „алкохолни очила“, които визуално възпроизвеждат различен вид опиянение. Така ентусиастите се увериха как реагира организмът при концентрация на алкохол от 0.4 промила и колко коварна е стабилната почерпка от 1.7 промила. Залитанията и нарушената координация на тялото по време на симулацията от няколко изпити чашки предизвикваха усмивки и добро настроение.
Не толкова розова обаче е действителността. Данни на полицията показват, че тази година шест души са намерили смъртта си на територията на община Русе, след като са седнали зад волана почерпени или са се возили при шофьор на градус. Причината за 26 катастрофи, при които са пострадали 36 души, е карането след употреба на алкохол,  Проучване на агенция ЕСТАТ, поръчано за кампанията „Алкохолът е лош шофьор“, показва, че половината русенци имат познат, който е без книжка заради пиене и каране. 49% от хората пък споделят, че на своя глава са се возили в кола, която е шофирана от пиян водач. В същото време отговорите на анкетираните сочат, че ако влязат в ролята на съдия, 73% от тях биха дали ефективна присъда на шофьорите, които са катастрофирали заради неадекватни действия зад волана след запой. Освен това те биха оставили водачите със слаб ангел без книжка до края на живота им.
Хората, които се включиха в игрите в събота и неделя, имаха възможност да попълнят въпросник и да участват за спечелването на скутер „Пежо“. Освен това за тях бе предвидена и задължителната почерпка с бира, само че без алкохолен градус.