Общо 376 гроба са проучени в некропол край Мартен, датиращи от тракийско, римско и старобългарско време, съобщи археологът от Историческия музей Деян Драгоев. Това сочат окончателните резултати от разкопките, проведени спешно, тъй като некрополът попадна в маршрута на газовата връзка България-Румъния.
„Имаме осем гроба от късножелязната епоха - от времето на траките по нашите земи, както и множество гробове от времето на ранната Римска империя. Част от гробовете са на варварско население, което римляните са наемали за охрана на границите“, обясни Драгоев. Той посочи, че са открити много красиви части от коланни гарнитури с апликирани полускъпоценни камъни, които са рядка находка. В ранносредновековни гробове от 11 век са намерени скелети на войници с пълно въоръжение - мечове, бойни брадви, копия.
Последните по хронология разкрити гробове се отнасят към Второто българско царство. Проучени са и землянки от Първото българско царство, в които са намерени множество съдове от него време, като в една са открити 12 гърнета. Открит е и зидан с тухли и керемиди гроб от 2-3 век. Въпреки че той е бил ограбен през 13 век, русенските археолози намерили две златни обеци, костена игла със златен варак и амулет от червено стъкло.
На ръката на погребаното момиченце имаше пръстен-ключ, вероятно за ковчежето, което средновековните иманяри са откраднали, обясни Драгоев. Според него множеството скелети на погребани деца от Второто българско царство свидетелстват за липса на храна или епидемии. В некропола, намиращ се на 150 метра от римската крепост Тегра, са намерени и бронзови и сребърни накити, монети, както и цели керамични съдове.
Драгоев увери, че на скелетите ще бъде извършен антропологичен анализ, който трябва да разкрие как е живяло населението през вековете. Находките ще бъдат изложени в музея след големия ремонт, който върви в момента.