Александра Попова, Роксана Борисова и Христиан Христов са тримата дванадесетокласници, които вчера получиха наградата „Русе-21 век“. Призът е жест към младите и изявени личности, които със своите умения и знания имат шанса да продължат и развиват свободния дух на града.
Много съм щастлив, че имаше осем номинации тази година и всички те бяха достойни за награда, но все пак комисия от експерти прецени, че именно тези трима ученици ще получат нашето признание и благодарност, каза кметът Пламен Стоилов и лично връчи наградите.
Александра Попова завършва Дойче шуле и има план да продължи образованието си в Германия. Със сигурност ще се отдаде на хуманитарните науки и ще се опита да запази поетичния си усет, с който е спечелила десетки награди от национални конкурси.
Възпитаничката на НУИ „Проф.Веселин Стоянов“ Роксана Борисова е както изявена ученичка, така и изключителен музикант. Плановете на Роксана обаче са свързани не с китарата, която сега пее в ръцете й, а с театъра и ще кандидатства в специалноста „Драматургия“ в НАТФИЗ.
Безспорно най-известният сред тазгодишните лауреати е Христиан Христов от Математическата гимназия. Неговите медали от национални и международни състезания по информатика допринесоха за издигането на авторитета на русенската компютърна школа, на училището му и Русе.
В поздравлението си към децата кметът Пламен Стоилов не пропусна да спомене приноса на техните родители и учители в подготовката им към успешните представяния на състезания и олимпиади.