Русенският окръжен съд отказа да конфискува имуществото на Роман Здравков и семейството му. Здравков бе един от подсъдимите за контрабанда на гориво с кораба „Балканска принцеса“ заедно със собственика на плавателния съд - Васил Кънев и капитана Валентин Златев. Според обвинението срещу тях, през 2009 г. те източвали гориво от украински кораби, пренасяли го до наша територия в трюмовете на „Принцесата“ и го преточвали в автоцистерна, с която после можело спокойно да бъде извозено за продажба. Наказателното дело се превъртя през всички съдебни инстанции и накрая всички бяха признати за виновни. 
Впоследствие комисията за борба с незаконното имущество заведе дела срещу Здравков и Кънев за конфискация на имоти, дружествени дялове, коли и пари. И докато делото срещу Здравков мина поне през първа инстанция, това срещу Кънев още не може да прескочи дори нея. Тези дела обичайно се точат с месеци заради споровете за законността на средствата, които семействата на осъдените са харчили за 20 години назад.
Още миналата година комисията поиска съдът да отнеме в полза на държавата имущество на Здравкови на обща стойност 213 730 лв. Това са жилища, ниви, лек автомобил и дружествени дялове, за които според експертите няма законен източник на доходите, с които са придобити.
Според съда обаче, дори и да няма доказателства за източника на доходите, все пак трябва да има някаква връзка между престъплението и парите, които са харчени - трябва да е ясно, че имотите са купувани именно с парите от престъплението. Затова и искът бе отхвърлен.