Американски лекар с русенски корен е номиниран за Нобел. Проф. Самуел Рефетов е предложен за престижното отличие в областта на медицината за откритие на болест на щитовидната жлеза, която носи неговото име. След Елиас Канети нашият град може да даде на света втори нобелов лауреат.
Роденият в Русе професор е много добре познат в световните научни среди. Той работи в Чикагския университет и е откривател на Рефетовия синдром, мутация на рецептора на щитовидния хормон.
Дълги години проф. Самуил Рефетов работи над сложната диагноза на своя пациентка и през 1989 г. с напредъка на генетиката успява да обясни случая, като открива причината за Рефетовия синдром. Автор е на повече от 500 научни труда, избран е за д-р хонорис кауза на университета Каляри, Италия, и на Свободния университет в Брюксел. През 2012 г. получава награда за цялостен принос „Фред Конрад Кох“ на Американската ендокринна асоциация.
Проф. Самуил Рефетов е роден в Русе през 1937 година. През 1949 година семейството му емигрира в Белгия, а след 5 години заминава за Канада. Висшето си  образование биохимия Рефетов завършва в Монреал, а през 1969 г. започва работа в Чикагския университет. Професорът по медицина е специалист по ендокринология, педиатрия и генетика. У нас той се завръща след близо 50-годишно отсъствие през 1998 г.