Пъстър хамелеон гледа учудено от стената на една от залите в Детския отдел на регионална библиотека „Любен Каравелов“. Едната лапа на чудноватото животно още не е довършена, но и това ще стане. Благодарение на художника Светлин Топузанов и студента по промишлен дизайн в Русенския университет Георги Станев. Двамата млади мъже са се заели в ролята на доброволци да направят цветни и хармонични помещенията, в които русенските деца четат книги, занимават се с компютри или с приложни изкуства, провеждат срещи и правят своите минипредставления.
По проекта, по който върви ремонтът в библиотеката, не е предвидено да се боядисат стените, а това се налага, след като майсторите подменят ел.инсталацията и само поставят замазката, обясни директорът Теодора Евтимова. Тъй като е немислимо залите да останат в „недовършен вид“, от библиотеката се примолили за пореден път на „Оргахим“ и получили още количества цветни бои, а Топузанов и Станев решили, че вместо просто боядисване е по-добре да се направи художествено оформление, което да хармонира с настроенията на най-младите читатели.
Именно поради ремонта се забавя и честването на 125-ата годишнина на регионалната библиотека. Строителните бригади би трябвало да приключат работата към средата на ноември, но след това започва голямото чистене и преподреждане на книги, каза Евтимова. Според нея по-разумно е юбилейните тържества да се пренесат в началото на следващата година, тогава да посрещнат свои колеги от библиотеки в цялата страна, които все подпитвали кога ще бъде празникът на русенци. Може да го направим през февруари - и без друго 11 февруари е датата, на която е гласувано решението на общинските съветници за отваряне на библиотеката, обясни директорката. А и през 2014 културният институт ще чества и 180 години от рождението на своя патрон.