"Ранобудните студенти", окупирали вече седмица Ректората на СУ, обявиха, че няма да правят партия, нито пък ще се коалират с други формации, за да изпълнят целта си – предсрочни избори и падане на правителството.

"Разпространява се слух, че сме щели да формираме партия и да се коалираме с други съществуващи партии, както и че се събирала подписка за това в Ректората. Това е невярно. Разпространителите на подобни слухове и партийните агитатори нямат място в Ректората. "Ранобудните студенти" са далеч от всякаква партийна обвързаност", написаха те в профила си във Facebook.

Студентите коментират в мрежата и вчерашния призив на образователната министърка Анелия Клисарова политиканстването да напусне сградата на Софийския университет "Свети Климент Охридски".

Тя призова младите хора да се вълнуват повече от образованието си и случващото с в тази сфера.

"Разбира се, че темата за образованието силно ни интересува. Според нас образованието трябва да е приоритет за всеки, искащ да управлява България. Но по никакъв начин няма да обсъждаме тази тема с представители на това изчерпало кредита си на доверие правителство", отвръщат й днес студентите.

Според тях това, което ги вълнува и искат да се случи в образованието, ще бъде предоставено на следващите властимащи.

"Вече поставихме своите условия за среща с Пламен Орешарски, в която да изложим своите аргументи за оставка. В дебат с неговите министри твърдо няма да влизаме", написаха още те във Facebook.

Междувременно министър Клисарова отново каза, че е поканила студенти - протестиращи и непротестиращи, на среща във вторник.

"Каня ги на среща в Министерството на образованието и науката - в удобно за мен и за тях време", заяви тя, след като днес участва в БАН в тържественото събрание за Деня на народните будители - 1 ноември.