OGX Petróleo е Gas Participações SA, бразилската петролна компания, контролирани от бившия милиардер Еике Батиста, потърси съдебна защита от кредиторите си в сряда в най-големия корпоративен банкрут в Латинска Америка, предаде Ройтерс.

Искането на защита от фалит, подадено в съд в Рио де Жанейро съд, дойде след като OGX не успя да постигне споразумение с кредиторите си за предоговаряне на част от $ 5,1 милиарда дълг. Искът маркира нова глава в разпадането на някога могъшата индустриална империя на Батиста, след разочароващи резултати от офшорни петролни кладенци доведоха до криза на доверието на инвеститорите.

Неотдавнашният най-богат човек на Бразилия и доскоро сочен за милиардер номер седем в света Еике Батиста е изправен пред сериозни финансови проблеми. Компанията има дългове от 3,6 милиарда долара. Тя обещаваше на инвеститорите си огромни количества офшорен петрол и заради това през 2010 г. пазарната й стойност стигна 34 милиарда долара.

Но в началото на настоящата година средният добив на петрол на фирмата беше едва 8500 барела на ден.

Според анализатори Батиста е излъгал инвеститорите си, като е казал през 2012 г., че разполага с офшорни залежи от 1 милиард барела петрол, но преди няколко седмици той намали прогнозите си и посочи, че залежите са само от 285 милиона барела, което нанесе удар по цената на акциите на компанията.

Сега компанията трябва до 60 дни да представи план за преструктуриране, а инвеститорите на холдинга ще имат после до 180 дни да решат дали да приемат или да отхвърлят плана.

Ако те го отхвърлят, то компанията ще бъде ликвидирана.

OGX е стълб в империята на Батиста, която включва мини, инфраструктурни компании, стоманодобивни предприятия и фирми за недвижими имоти.

Батиста навършва 57 години през ноември и преди време притежаваше 30 милиарда долара, но сега има едва 900 милиона долара.

Ексцентричен и суеверен, Батиста, който е син на бивш министър на мините и енергетиката и на германка, неотдавна издаде книга с рецепти как да стане човек милионер.

Филантроп, той финансира големи културни, спортни и екологични проекти. До неотдавна мислеше да участва в почистването на лагуната на Рио, където ще се провеждат някои турнири от летните олимпийски игри през 2016 г., но после се отказа.

Консорциумът на Батиста спечели концесията за емблематичния стадион Маракана в Рио, където ще бъде финалът на Мондиал 2014 г. Търгът породи доста критики и оспорвания.

Според Батиста крахът му се дължи на неблагоприятните звезди и на група служители, които са злоупотребили с доверието му.

Батиста е почитател и на бързите коли и моторници. Той има двама сина. По-малкият Олин е диджей, а по-големият Тор беше осъден неотдавна да плати половин милион долара на семейството на колоездач, когото блъсна с автомобила си и уби.

В миналото Батиста беше женен за плеймейтка и кралица на карнавала в Рио.