Десет изби от 4 държави събра в Русе винарското изложение „Blue&Wine Expo“, което се проведе през уикенда в Доходното здание. Събитието бе организирано от Дунавски компетентен център - Белград /DCC/, с подкрепата на Контактен център „Дестинация Дунав“ /FPDD/, Община Русе и Общинска фондация „Русе - град на свободния дух“. Форумът бе част от фестивала „Синя седмица“, който включва събития в България, Сърбия и Румъния по повод Международния ден на река Дунав 29 юни.
Гостите на изложението имаха възможност да дегустират вина от 14 винарски региона в Хърватия, Сърбия, България и Румъния, които са част от разработените туристически маршрути „По пътя на римските императори“ и „По пътя на виното“. Едновременно с това събитието предостави платформа за обмяна на бизнес контакти.
В обръщението си към гостите кметът Пламен Стоилов изтъкна, че силна европейска перспектива за израстването на Русе в социално-икономическо и културно отношение очертават предизвикателствата на Дунавската стратегия, взаимодействието със страните от Дунавския басеин и Централна Европа, както и ускореното развитие на града в рамките на трансграничната дестинация Русе-Гюргево-Букурещ. Той сподели, че през изминалата година Община Русе успешно е финализирала международен проект „LIMES - Разработване и изпълнение на мобилна информационна система за туристическа експлоатация и маркетинг на лимесите като Европейско културно наследство“, който е насочен към насърчаване развитието на устойчивия туризъм във всички европейски държави, през които минават останките от северната граница на Римската империя /Римският лимес/. Изложението BLUE&WINE EXPO, в което Община Русе е партньор, надгражда усилията на администрацията да капитализира ползите от местния туристически потенциал и създава условия за развитието на иновативни форми на туризъм, в т.ч. винен и лимес туризъм.
За пълното естетическо удоволствие на присъстващите се погрижи танцово студио „Импулс“ към Общински младежки дом - Русе.