„Медиите са подкупни и не може да им се има доверие!“. „Нищо подобно! Медиите са тези, които информират свободно гражданите за всичко, което се случва!“. Тези две контрастни реплики не са от разговор на чаша бира между обикновени граждани, а основни тези в риторски спор, разгърнал се вчера в една от класните стаи в СОУ за европейски езици. Противоположните мнения бяха защитавани еднакво пламенно и аргументирано от два отбора по дебати - от СОУЕЕ в Русе и от пловдивски тим.
А словесното сражение, включващо и елементи от дебатирането в британския парламент, беше част от провеждащия се от събота в Русе национален турнир „Дебати“. В него вземат участие 18 отбора от цялата страна на ученици от 9 до 12 клас. Сред темите, по които гимназистите демонстрираха логически и ораторски способности, бяха здравеопазването, природните ресурси в Арктика, икономическият растеж, националният суверенитет и човешките права, легализирането на наркотиците, задължителното гласуване на избори.
Финалният двубой ще се състои днес от 10.30 ч в новия корпус на Русенския университет, а след него ще бъдат обявени победителите.