Точно 24 часа, след като бе показно задържан от служители на Държавна агенция „Национална сигурност“ по време на специализирана операция съвместно с полицията и бе закаран в ареста с качулка на главата, 45-годишният Венцислав Ангелов с прякор Чикагото бе пуснат. Соченият за разпространител и автор на злонамерена атака срещу Първа инвестиционна банка и призиви за сваляне на валутния борд бе задържан в събота, 28 юни, около 16 часа в дома си. Причината - публикувани във Фейсбук коментари за състоянието на банковата система и качен в Ютюб клип. В неделя в 16.10 часа той вече беше на свобода. Телефонът и компютърът му обаче останали в полицията за проверка.
„Явно съм фактор в държавата, тъй като не може от една публикация и от един клип да те обявят за терорист. Предупредиха ме с протокол да не публикувам материали, с които да създавам смут и паника в обществото“, заяви пред журналисти Чикагото веднага, след като излезе от ареста. И разказа как, докато правел салата на едно от седемте си деца в събота, на вратата на дома му се позвънило.
„Моето дете отвори вратата и ми каза, че имало двама полицаи. Отидох да ги посрещна и видях една хунта униформени в пълно бойно снаряжение. Късмет беше, че с шефа на отдела в ДАНС се познаваме от 20 години. Иначе може би щях да бъда натръшкан, защото адреналинът на момчетата от специализираното звено беше на много високо ниво“, разказа Ангелов. Арестът му тепърва щял да бъде обсъден с неговите адвокати, тъй като според тях той нарушавал закона. Той коментира, че вкарването му в схема с други 50 бизнесмени от страната като част от кампания за разклащане на банковата система и атаки срещу Първа инвестиционна банка, е най-големият смях. Информацията за организираната група бе разпространена в неделния брой на вестник „24 часа“. Чикагото обясни, че не поддържа отношения с никого, освен с най-близките си хора и семейството си, нито познава някой от 50-те човека, които са атакували банката. Чикагото обяви, че в понеделник ще пусне жалба до главния прокурор срещу Бойко Борисов, защото действал във вреда на банковата система, и се закани за сериозна дискусия с министър Цветлин Йовчев заради полицейщината и произвола на униформените. Самият той заяви, че се чувства репресиран. Още повече, че бил задържан, без да има издадена заповед за това.
Ангелов бе посрещнат вчера от ареста от своя биологичен син Йордан Бонев. Бонев заедно с втория син на Чикагото Цветан всъщност са осиновени от баба си и дядо си, след като баща им остава вдовец. И до днес 45-годишният мъж се води вдовец, макар че има още пет деца от различни майки. Фигурата на Бонев нашумя около движение „Свобода“ и Бисер Миланов-Петното. По време на активните си политически прояви Йордан публично декларираше, че има различна позиция от тази на биологичния си баща.
Чикагото е бивш полицай, който след като свали униформата, нашумя с не съвсем законовите си действия. Съден е неведнъж, като е лежал дори в кипърски затвор, а прякорът му дойде покрай заведението „Чикаго“, което той държеше. Към момента Ангелов е подсъдим по дело за наркотрафик на 5171.90 грама кокаин на стойност 1 448 132 лева от Перу до Испания. Заедно с него за контрабандата на дрога в съда отговарят брат му Пламен Ангелов и племенникът му Анатоли Дамянов. Самият той има политически амбиции и неведнъж се е самоопределял като лидер в социалната мрежа.
Към момента Ангелов е управител на регистрираната в Русе „Кувейт бългериан интернешънъл инвестмънт груп“ ООД заедно с Меткал Зоуехед. Освен двамата ръководители, съдружници във фирмата за внос и износ са още трима души с екзотични имена. Справките сочат, че Ангелов дължи общо над 300 000 лева данъци към бюджета. Той е обвиняем още от 2005 година за укриване на част от дълговете, за които обаче спокойно обясни, че догодина изтичат по давност. За другите си задължения той заяви, че няма представа откъде са му приписани и че са натрупани месеци след като продал фирмата си.
Арестът на Чикагото стана само няколко часа, след като се проведе среща между главния прокурор Сотир Цацаров, председателя на ДАНС Владимир Писанчев и вътрешния министър и вицепремиер Цветлин Йовчев. Покрай задържането му се появиха много въпроси, които обаче не получиха отговор, тъй като не стана ясно коя прокуратура наблюдава акцията. Русенските структури на държавното обвинение не бяха сезирани за показния арест. Така или иначе Ангелов не бе обвинен в извършване на престъпление, нито задържането му бе удължено за срок от 72 часа, каквато възможност съществуваше. Това породи въпросителни кому беше нужна показната демонстрация на сила.