Тази вечер в 18 ч в зала „Европа“ на Доходното здание започва тържествената церемония, на която ще бъде връчена националната награда за литература „Елиас Канети“. Призът, който от тази година се дава в две категории - за белетристика и за драматургия, ще бъде даден на победителите в конкурса от кмета на Русе Пламен Стоилов. Удостоените автори ще получат статуетка, изработена от именитата русенска художничка Мая Кубратова, диплом и парична награда.
Участие в церемонията ще вземат пианистът Евгени Желязков и студио за модерен балет „Фрийдъм“. Подготвени са кратки видеоматериалите за всеки от номинираните автори. В категория „Белетристика“ те са 8 - Милен Русков, Георги Господинов, Алек Попов, Борис Минков, Евгени Черепов, Мария Станкова, Златко Енев и Евелина Ламбрева-Йекер. Номинациите за драматургия са за две пиеси, но с трима автори - Георги Тенев и Иван Добчев със „Завръщане във Витенберг“ и Стефан Цанев с „Духът на поета“. Журито с председател проф.Милена Кирова ще обяви победителите на церемонията.
Националната литературна награда „Елиас Канети“ е учредена през 2005 г. по повод 100-годишнината на родения в Русе нобелист Елиас Канети. Връчва се на две години в навечерието на 1 ноември - Деня на народните будители. Досегашните носители на приза са Константин Илиев, Алек Попов, Ивайла Александрова и Галин Никифоров.