Випускникът на Математическата гимназия Станислав Лазаров е инициатор и първи дарител на фонд „Възпитаници на МГ“, създаден по модел на Харвард и неговия „Harvard University endowment fund“. В Америка само от випускници на университета са събрани около 30 милиарда долара - много повече, отколкото университетът има нужда и е способен да похарчи. За мащабите на Русе това е фантастично, но пък слоганът на гимназията „Идеите намират бъдеще“ провокира това някога да стане реалност.
С тази благородна инициатива гимназията влиза в своята юбилейна 150-годишнина. Пак по този повод училището започва да прави картотека с имената на всички свои възпитаници през изминалите години. И както се полага на средище с високи технологии и математическа логика това ще става по електронен път, като всеки, имал щастието и привилегията да получи диплома от гимназията, трябва да изпрати електронно писмо от актуалния си имейл на адрес [email protected] с трите си имена и годината на завършване.
Математическа гимназия „Баба Тонка“ е приемник на Девическата гимназия. На базата на проучените документи Националният музей на образованието е дал категорично становище за това. Според  историческите документи Русенско девическо училище става класно от учебната 1864/65 година, от 1894/95 г. прераства в гимназия, която от 1970/71 г. се профилира като математическа и носи името на русенската майка героиня Баба Тонка.
За достойното отбелязване на юбилея още на 10 декември миналата година бе сформиран организационен комитет, чийто председател е доц.Марко Тодоров, възпитаник на училището, бивш министър на образованието и бивш ректор на Русенския университет. Началото ще бъде поставено на 1 ноември, Деня на народните будители. Тогава в Регионалния исторически музей от 10 ч ще започне конференция на тема „Мястото на гимназия „Баба Тонка“ в развитието на Русе“. форумът е организиран съвместно с домакините, Русенския университет и Държавния архив. Научен ръководител е директорът на музея Николай Ненов, който е направил подбор на темите и участниците във форума.
Историкът Иво Жейнов, който е автор на 10 книги, няколко десетки научни статии в България и чужбина, както и огромен брой публикации в периодичния печат, ще представи своята разработка „Александър Елисицин - най-големият дарител на Девическата гимназия“. Старши експертът от Държавния архив Таня Великова ще продължи темата с „Дарителски фондове на МГ „Баба Тонка“, съхранявани в Държавен архив - Русе“.  Дългогодишният главен редактор на вестник „Студентска искра“ Живодар Душков е направил преглед на годишника на гимназията в периода 1897-1911 г., а уредникът в музея Ренета Рошкева ще запознае гостите с учителките в Девическата гимназия от 1878 до 1950 г. Една от именитите педагожки, свързали живота си с училището, е Екатерина Каравелова, като за нейния принос ще разкаже Толя Чорбаджиева от архива.
Непознатия за мнозина поет Владимир Попов, възпитаник на Математическата, ще бъде представен от доц.Руси Русев, преподавател в Катедрата по български език, литература и изкуство към Русенския университет „Ангел Кънчев“, председател на Научния център по фолклор, литература и лингвистика „Св.Димитър Басарбовски“.
Съвсем естествено е личността на Баба Тонка да бъде една от темите в историческата конференция и макар за нея да се знае достатъчно, Надежда Цветкова от Държавния архив ще покаже живота й като достоен пример за подражание от възпитаниците на гимназията. А какво си спомнят някогашните випускници на Девическата гимназия ще разкаже Мариана Димитрова от Историческия музей.