От догодина в метанстанциите на „Булмаркет“ ще се предлага и втечнен природен газ (LNG), научи „Утро“ от зам.-управителя на компанията Димитър Баев. Новият тип гориво за товарни камиони ще позволи снижаване на разходите с около 30%.
Русенската фирма ще преоборудва няколко свои станции, в които освен предлаганите в момента конвенционални горива - компресиран природен газ (CNG) и втечнен нефтен газ (пропан-бутан, LPG), ще се предлага и LNG. Ще се използват две технологии - директно зареждане на LNG в криогенни резервоари на камионите и получаване на компресиран природен газ от LNG - L-CNG технология.
По този начин „Булмаркет“ ще стане първата фирма в страната, която ще изпълни и директива на ЕК за изграждане на станции за зареждане на LNG на всеки 400 км по трансевропейските коридори до 2020 г., известна като директива „Син коридор“.
„Булмаркет“ бе първата фирма, която отвори метанстанция в страната преди 10 години. Освен собствено менажираните 8 станции фирмата е доставила специализирано оборудване на още 17 свои партньора, като по този начин се явява и с най-голям пазарен дял в областта на това алтернативно гориво.
Преоборудването на метанстанциите всъщност ще бъде малък детайл от революционен проект, предвиждащ инвестирането на над 80 млн. евро в смяна на дизеловото гориво в корабните двигатели в течен природен газ (LNG), разясни Баев. „Булмаркет“ е единственият български участник в консорциум от 40 партньори от 17 страни, които изпълняват проекта „LNG Masterplan Rhein-Main-Danube“ по програма TЕN-T на ЕС за развитие използването на течен природен газ като гориво за всички  моторни плавателни съдове по реките Рейн, Мозел, Майн и Дунав. Общата финансова рамка на програмата е за над 1 млрд. евро.
Проектът предвижда изграждане на няколко големи терминала по протежението на четирите реки. В различни пристанища по поречието на Дунав и каналите в Европа ще бъдат разположени бункеровъчни станции за течен газ. Така постепенно вместо дизелово гориво корабите ще зареждат течен газ. По предварителни сметки това ще доведе до около 30% поевтиняване на разходите за гориво.
В българският участък на реката бункеровъчната станция ще бъде разположена на пристанището на „Булмаркет“ в Русе. Тя ще разполага с 4 съда по 250 куб. м. От компанията в момента проучват всички потенциални доставчици, както и дългогодишни технологични партньори от Европа, Турция и Китай.
Общият обем на съдовете ще позволява да бъдат зареждани с гориво около 50 кораба. Технологиите в този сектор отдавна са на много високо ниво, което ще бъде и целта на проектния екип на „Булмаркет“. Ще се използва опитът от страни като Великобритания, Холандия, Дания и Скандинавските страни, където вече са факт първите бункеровъчни станции, както и първите кораби, фериботи и самоходки използващи най-чистото гориво.
Друга цел на терминала е да осигури алтернативни доставки на гориво за различни ползватели в хинтерланда на пристанището, както и в по-голямата част от страната. LNG е чудесен заместител на LPG (пропан-бутан) и на компресирания природен газ (CNG). С течния газ ще могат да бъдат зареждани фабрики, хотели и т.н.
Стойността на целия проект за „Булмаркет“ е за около 4 млн. евро, като половината от средствата са осигурени от проекта TЕN-T. Изпълнението стартира този месец, като в момента се изготвя стратегическият план за работа и се предвижда работата да приключи до края 2015 г.
Проектът е изключително амбициозен, тъй като трябва да бъде хармонизирана нормативната база на 13 държави, по отношение на ползването на втечнен природен газ като моторно гориво при плавателните съдове. За съжаление в България нормативна база по този въпрос почти липсва, а дори малкото написано е изключително остаряло от техническа гледна точка, визирайки повече от 20-30-годишни технологии. Същото се отнася и за повечето страни по поречието от бившия социалистически блок. По тази причина на един от водещите партньори в консорциума - Порт Ротердам, е възложено с помощта на елитни западни университети и технологични фирми, да бъдат разработени единни правила и обща законова рамка, която да бъде приложена директно във всички страни по поречието на Рейн-Майн-Дунав.