Президентът на „Дунав 8806“ Красимир Трифонов и старши треньорът на отбора Георги Божков представиха вчера най-новото попълнение - Таня Чиров. Сръбкинята с български паспорт получи екипа с №45.
„Щастливи сме, че толкова класна баскетболистка ще играе за нашия тим“, каза Трифонов.
Таня благодари за топлите думи, но миг по-късно промълви: „Тъжно ми е!“
И обясни. Оказа се, че независимо от българския си паспорт, независимо от мачовете й за националния отбор на нашата страна федерацията сега я брои за чужденка! Така тя става четвъртата чуждестранна състезателка на „Дунав 8806“ след Шанте Еванс, Тиа Люис и Каролин Тюрен. А в новата наредба на федерацията пише, че всеки български тим може да използва в съответен мач само три, записани в тимовия лист баскетболистки. Това означава, че старши треньорът Георги Божков ще трябва да избира преди двубоя днес с „Рилски спортист“ /18 часа/ коя от Чиров, Еванс, Люис и Тюрен трябва да седне на трибуните. Много тежка и неприятна задача!
„Иначе вече имам редовно заверена картотека пред българската федерация и ФИБА. В продължение на 6 години играх по италианските терени с българския си паспорт, но като се завърнах тук, се оказах чужденка! Не го разбирам и не мисля, че е справедливо“, каза Таня.
Тя допълни, че се чувства като българка и че е щастлива от възможността да играе за отбор, воден от Георги Божков.
„Всички тук се държат много любезно и сърдечно. Вече видях центъра на Русе, ходих и в сладкарница „Мурсалица“, днес /вчера/ мисля да мина и през Парка на младежта. Обстановката в отбора е чудесна. Всички са много добри - от Костова, Златанова и Димитрова до по-младите момичета“, заяви Чиров.
„Няма да противоречим на федерацията и ще спазим наредбата с правилата за броя чужденки в един мач. Друг е въпросът, че на състезателки като Чиров с принос за българския национален отбор трябва да се гледа с приоритет“, бе мнението на Красимир Трифонов и Георги Божков.