Има ли ръководител на митническите служители, които работят с трите рентгена на Дунав мост? Отговор на този въпрос трябва да даде Агенцията за ядрено регулиране. До търсенето на тази информация се стигна по делото, което бившият началник на отдел „Рентгенови системи“ и бивш шеф на митницата Веселин Георгиев заведе заради уволението си, което той смята за незаконно. Мотивът за свалянето му от поста е съкращаване на длъжността и преструктуриране на митническите отдели.
Вчера пред съда бяха разпитани трима служители на митницата. От думите на двама от тях, които са били част от вече разформирования отдел „Рентгенови системи“, стана ясно, че по документи те вече работят в новообразувани структури, но реално вършат това, което и преди са работили. Макар в длъжностните им характеристики проверките чрез рентгените на Дунав мост да не били изрично упоменати като техни задължения. Имало и случай, при който по документи служител се водел в един отдел, а реално работата му била в друг. От думите на митничарите се разбра още, че не всички знаят към кого да се обърнат при евентуална авария на източниците на йонизиращи лъчения. А според защитата на бившия митнически шеф преструктурирането е довело до опасност за нанасяне на вреди на държавата и обществото.
Всъщност отдел „Рентгенови системи“, който Георгиев оглавяваше, не съществува от април тази година. Част от свидетелите вчера обясниха, че ползването на рентгените не е непрекъснато, а само при необходимост и преценка на обстоятелствата. И най-вероятно заради това няма нужда те да бъдат обособени в отделна структура.
Георгиев беше началник на Митница-Русе в периода 2011-2013 година. Когато правителството на БСП и ДПС дойде на власт миналата година, той беше понижен в началник на отдел. След влизането в сила на новия устройствен правилник на митниците длъжността беше съкратена, а Георгиев освободен от работа.
Делото бе отложено за 10 юли, когато трябва да бъдат представени нови доказателства и да бъдат разпитани още свидетели.