Необичайна и изключително експресивна балетна постановка на „Кармен“ ще поднесе на русенската публика русенският балет в творческо партньорство с гостуващи артисти. След бляскавия успех в София на двата спектакъла „Ромео и Жулиета“ и „Полет към светлината“ директорът на балета Силвия Томова си поставя нова амбициозна задача. Съдбата ни срещна с хореографката от Санкт Петербург Наталия Осипова и френския продуцент Паскал Мартино, с които заедно се изправяме пред творческото предизвикателство „Кармен“, каза Томова.
Осипова прави „Кармен“ само по музика на Жорж Бизе, така че зрителите ще видят един спектакъл, съвършено различен от популярната хореография на Алисия Алонсо по Бизе-Шчедрин. В ролята на огнената героиня от новелата на Проспер Мериме танцува русенката Галина Христова, Дон Хосе е Раймонд Мартино от Латвия, а Наталия Осипова внася още един образ - на Съдбата, който ще изпълни американският танцьор Кай Бресуейт. Това е нова хореография, нов стил и се надявам този експеримент да има успех, каза Осипова. Русенският балет е чудесен, единственото, което ни притеснява, е малката сцена на оперния театър, обясни тя.
Русенския балетен спектакъл е началото на един продължителен проект, каза продуцентът Паскал Мартино. След Русе постановката ще бъде показана във Франция, след това ще участва в международен балетен фестивал в Тунис, а през зимата предстои голямо турне ввъв Франция, Белгия и Швейцария. Декорите и костюмите се очаква да пристигнат до дни от Франция, всеки момент трябва да дойде и руският балетист Михаил Сиваков, който ще се включи в репетициите. Засега все още могат да се намерят билети за премиерата, която е на 1 юли от 19 ч в салона на операта, но нищо чудно и те да свършат скоро, както се изчерпаха билетите за „Графиня Марица“, коментираха от културния институт.