Място за притеснения няма, тъй като не се очакват нови проливни валежи, а язовирите имат достътъчно свободен обем, уверяват от „Напоителни системи“. Управителят на фирмата Валя Евтимова каза, че нейни служители са направили обходи по вътрешните реки, язовирите и дигите и очаква докладите им, но отсега било ясно, че няма нищо притеснително.
Единствено в района на ценовското село Джулюница и по поречението на Баниски Лом имало залети земеделски земи. Причината била непочистен отводнителен канал, който след като почвата изсъхне, ще бъде почистен от „Напоителни системи“.
Авария имало и с електрозахранването в местността Калимок-Бръшлен. Тя обаче не е фатална, защото Дунав е нисък и в момента няма нужда да пускаме помпите за отводняване, заяви още Евтимова.
Тя коментира още, че със свои средства държавното дружество ще има грижата за почистване и ремонт на дигите. Сериозни проблеми по тях обаче нямало, така че фирмата щяла да се справи със собствени сили и средства.
В Русенска област засега обстановката е спокойна, но под контрол, кметовете и всички отговорни институции са предупредени и е осигурено непрекъснато наблюдение, язовирите се изпускат контролирано, коментира вчера и областният управител Венцислав Калчев. Според него проблемът е, че почвата е много напоена и при нови проливни дъждове тя няма как да поеме още вода. Прогнозата за времето според Националния институт по метеорология и хидрология в почивните дни обаче е обнадеждаваща, тъй като не се очакват валежи, вятърът ще е слаб и температурите ще се покачват.