Известният актьор Владимир Пенев, когото стотици хиляди български зрители трудно разграничават от култовата му роля на комисар Попов в телевизионния сериал „Под прикритие“, сменя амплоато. Драматичният актьор се изявява и в ролята на режисьор - вече е факт неговата постановка на спектакъла „Агенти“ по пиесата на Дейвид Мамет. За новото си поприще Владо Пенев е избрал сцената на шуменския театър „Васил Друмев“, като в ролите „по комисарски“ е разпределил куп звезди от признатия за най-сполучлив тв сериал за последните години. В спектакъла участват Михаил Билалов, Ивайло Захариев, Любен Кънев, Иво Йончев, Роберт Янакиев, Йосиф Шамли, Пламен Манасиев и Теодора Духовникова.
След успешната премиера на шуменска сцена и след шумния успех в Сатиричния театър в София, постановката вече започна своето шествие по различни български градове. Русе е предвиден като спирка в националното турне на 10 юли, като спектакълът ще се играе от 19 ч на Голямата сцена на Доходното здание.
„Това е първи опит на Владко Пенев, той обича да опитва всичко, даже беше министър два-три месеца“ - така обяснява режисьорския дебют на бившия си колега от Малък градски театър „Зад канала“ директорът на театъра в Шумен Илия Раев, визирайки поста на министър на културата, който Владо Пенев зае в служебното правителство на Марин Райков преди година.
Спектакълът „Агенти“ е по пиесата на Дейвид Матмет „Глендари Глен Рос“, написана през 1984 година. За нея известният американски драматург, сценарист, режисьор, поет и писател получава наградата „Пулицър“. Пиесата представлява изобличителна демонстрация на това как се прави бизнес в Америка, като диалозите в нея са в типичния стил на Мамет - умни, ярки, на моменти на границата на вулгарното, но само толкова, колкото да внесат специфичен цвят в сценичното действие. А отборът на Владо Пенев отлично се справял със задачата да влязат в кожата на новите си герои - както зрителите са се убедили, за хората от „Под прикритие“ просто няма непостижими неща.
Група артисти, с които много приятно си прекарвахме, докато снимахме сериала „Под прикритие“, и сега работим заедно, казва Владо Пенев за спектакъла. Още по времето на снимките те решили, че могат да направят съвместен театрален проект, който да ги събира заедно и да се чувстват отново заедно така добре, както пред камера. Пиесата открил Йосиф Шамли, но тъй като заглавието не звучало интригуващо, то било сменено с „Агенти“. „Изключително доволен съм от артистите, които са страшно креативни, интересни, любопитни, смешни, убедителни, забавни. Надявам се цялото представление да е такова - да създава настроение, да буди чувства“, казва актьорът-режисьор.