Анонимен опит на „Будни студенти“ от Русенския университет вчера да подкрепят с декларация протестиращите си колеги в София и другите градове в страната почти веднага предизвика в отговор още две декларации - на Академичния и на Студентския съвет, и така в Русе се разигра минипротестна криза.
В декларацията на „Будните студенти“ се настоява за оставка на правителството и нови избори. „Като студенти имаме пълно право да посещаваме не само лекции, но и да помогнем в решителен момент чрез законни действия в духа на демократичните принципи да се случи промяната. Считаме, че тя е силно желана от цялата нация, но не след месеци, а чрез разпускане на Народното събрание и насрочване на нови предсрочни избори - ТУК и СЕГА“, пише в декларацията, изпратена от анонимния адрес [email protected].
Затова пък позициите на Академичния и Студентския съвет пристигнаха заедно от официалния адрес на ПР-а на университета. Очаквано и двете официални структури се оказаха единни в мнението си, че „университетът не е мястото за провеждане на политически протест“. Академичното ръководство подкрепя позицията на Съвета на ректорите на висшите училища в България и призовава да се спазват „принципите на академичната автономия на висшите училища и да не се възпрепятства по какъвто и да било начин нормалната им учебна и научноизследователска работа“. А Студентският съвет се радва, че протестите „се коментират сред студентите, защото това е факт, че младото общество е будно“, но смята, че „такова окупиране би довело и до прекъсване на учебната дейност, за която всъщност сме дошли тук и която е нашата обща цел“.
Така бурята в чаша вода приключи. Демократично.