С 15 на сто да се увеличи бюджетът на Общината за 2014 година в частта за работните заплати на Общинския духов оркестър, по-известен напоследък като Бигбенд Русе. За това настояват общинските съветници Камен Милков и д-р Теодора Константинова в докладна записка, която ще бъде обсъдена на предстоящото заседание на Общинския съвет. Те предлагат също Общината да осигури 8000 лева за купуване на нови музикални инструменти и още 2 хиляди, с които да се преиздаде аудиодискът на оркестъра, който в момента е рекламен, а второто издание да бъде комерсиално и да може да се продава.
Близо 35 години инструментите на оркестъра не бяха подменяни и голяма част от тях са амортизирани, обясни диригентът Димчо Рубчев. В последните години постепенно успяхме да набавим някои нови, но и сега четирима от музикантите свирят със собствени инструменти, а оркестърът плаща за това наем, който е записан в колективния трудов договор, добави той. С 8 хиляди лева Бигбендът би могъл да си набави два добри тромпета или тромпет и валдхорна, а след това и другите липсващи инструменти, като така ще спре разходът за наема. А приходите от продажби на второто издание на диска също биха помогнали поне малко за попълване нуждите на състава.
15-процентното увеличение на заплатите е наложително, за да получават музикантите сносно възнаграждение, убедени са вносителите на предложението. Средната брутна заплата в колектива на 21 инструменталисти, 77 на сто от които са с висше музикално образование, е около 500 лева. Близо половината от хората са млади, при тях основната заплата е 400 лева и след удръжките им остават 350-360 лева за получаване. С тези пари те едва смогват да си покрият сметките за ток и вода и най-неотложните нужди, често се налага „да доработват“ допълнително. Фрапиращ е случаят с един от солистите, чиито изпълнения неизменно предизвикват буря от овации на концертите на оркестъра - в „свободното“ си време младият мъж работи като хигиенист в един от големите магазини в града, посочват д-р Константинова и Милков.
Двамата съветници припомнят, оркестърът, който на 1 октомври отпразнува своята 50-годишнина, е носител на множество престижни награди и е един от ярките изразители на съвременната русенска култура. Без русенските духови музиканти не минава нито един от официалните празници в града, нито едно от запомнящите се културни събития, добавят те. И се надяват това да го осъзнават всички в Общинския съвет.