За първи път на български език се публикува откъс от романа на русенец, номиниран за Нобелова награда - Майкъл Арлен, роден в Русе през 1895 година с името Дикран Куюмджиян. Публикацията в новия брой на списание „Брод“ представя първата глава в романа „Зелената шапка“, с който Арлен печели номинацията за престижния приз. Преводът на Красимира Игнатова е готов от години, но не се намират пари за издаването на книгата. „Брод“ е първото българско издание, което отпечатва текст на известния някога писател, сравняван с Фицджералд.
Новият брой на русенското списание бе представен в Клуба на дейците на културата завчера на шестия поред празник „Русе пише“ в рамките на Есенния салон на изкуствата и културата 2013 на Община Русе. Като акценти в него се открояват стиховете на Ива Колева, Ваня Хинкова, Ния Шекерова, Неделчо Петров и бургаския поет Иван Сухиванов. Прозата впечатлява с текстове на Калин Василев и Камен Петров и три разказа на родения в Русе виолончелист със световно име Венцеслав Николов. Една от приятните изненади в новия брой е пътеписът за Индия на русенската поетеса Анна. В рубриката „Нагоре по реката“ преводачката Албена Генова представя съвременния словашки автор Ян Литвак, а в рубриката „Находка“ дебютира дванадесетокласникът от Английската гимназия Теодор Каламов.
На голям интерес се радваше новата инициатива на сдружение „Брод“, което покани русенци наистина „да пишат“ по време на „Русе пише“. Огромен прозрачен цилиндър бързо се напълни с цветни листчета, на които писатели и приятели на литературата описаха „Русе в изречение и половина“. Откровенията ще бъдат събрани и подредени в книжка.