Ремонтът на сградата на музея „Баба Тонка“ тръгва повторно, съобщи зам.-кметът по културата Иван Григоров. Реконструкцията на къщата започна преди повече от година, но скоро след това спря заради срутване на една от задните стени на двуетажната постройка. Това наложи да се изработи нов план за ремонта, а тъй като сградата е паметник на културата, документацията отново трябваше да получи одобрение от Националния институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/. През лятото пък се оказа, че в НИНКН са загубили русенските книжа и от Общината изпратиха копия.
След всички тези перипетии работата продължава и се надяваме този път да върви безпроблемно, каза Григоров, но си спести прогнози кога ще се реже лентата на обновения музей.
Рано или късно, „Баба Тонка“ ще отвори врати, убеден е директорът на Историческия музей Николай Ненов. Двете точки - музеят на емблематичната българка и Пантеонът на възрожденците, ще представят достатъчно пълно и всеобхватно периода на българското Възраждане и революционните борби за освобождение от турско робство, смята той. И посочва, че материалите и ценните експонати от музея „Захари Стоянов“ ще бъдат подредени в къщата, строена от сина на героичната русчуклийка Никола Обретенов. Така домът на автора на „Записките по българските въстания“ ще запълни една нова ниша в културно-историческите и туристическите традиции на Русе.
Любопитно е как различни пътешественици и писатели са виждали града ни, когато са го посещавали и са отсядали в него, казва Ненов. В къщата, строена в духа на възрожденските архитектурни традиции, чрез съвременни експозиционни методи ще бъдат представени цитати от различни автори, вдъхновени от Русе. Освен христоматийни автори като Феликс Каниц, Жул Верн и нобелиста Елиас Канети Малката Виена е впечатлявала и други именити писатели, за които малцина знаят, че са идвали в Русе. По подходящ начин ще бъдат представени текстове на датския разказвач Ханс Кристиян Андерсен, полския класик Хенрик Сенкевич, италианския писател Клаудио Магрис. В залите на бъдещите експозиции туристите ще намират и паметни изречения за Русе на големи български писатели, свързани с града, като Змей Горянин, Добри Немиров, академик Михаил Арнаудов и много други.
Към работата по тази идея ще се присъединят и русенски гимназисти, които работят по идеята на сдружение „Брод“ за създаване на литературна карта на Русе. След като миналата година те обходиха централните улици на града и разгледаха къщите, където са живели Иван Вазов, Елиас Канети, Майкъл Арлен, завчера по време на празниците „Русе пише“ те се запознаха с текстове на други писатели, родени и работили в града на Дунава.