10 са номинациите за националната литературна награда „Елиас Канети“ за 2013 г., стана ясно вчера. В раздел „Белетристика“ претенденти за приза са: Георги Господинов с „Физика на тъгата“, Алек Попов със „Сестри Палавееви“, Борис Минков с „Презапис или другият куфар в Берлин“, Милен Русков с „Възвишение“, Евгени Черепов с „Добавено лято“, Мария Станкова със „Сузана и зяпачите“, Евелина Ламбрева с „Обядът на семейство Щум“ и Златко Енев с „Реквием за никого“. В раздел „Драматургия“ съревнованието е между Георги Тенев/Иван Добчев със „Завръщане във Витенберг“ и Стефан Цанев с „Духът на поета“.
Номинираните бяха определени от комисията по награждаването с председател проф. Милена Кирова и членове: литературния критик Ангел Игов, театралния критик Румяна Николова, носителя на наградата за 2005 г. писателят Константин Илиев, председателя на международно дружество „Елиас Канети“ проф. Пенка Ангелова и представителите на Община Русе доц. Руси Русев и Владислав Атанасов.
Носителите на Националната литературна награда „Елиас Канети“ за 2013 г. ще бъдат обявени на тържествена церемония на 31 октомври от 18 часа в Голямата зала на Доходно здание.