Кметът на Русе Пламен Стоилов е бил пълен отличник от първи до 12 клас и е завършил средното си образование със златен медал. Бившата кметица, а след това депутат, Елеонора Николова също е била пълна отличничка на випуск 1968. Това стана ясно вчера на пресконференция по повод предстоящите тържества на СОУ „Христо Ботев“ за 175-ата годишнина, която е и празник на светското образование в Русе.
Тържественият съвет, който ще започне на 1 ноември в 11 ч в аулата на училището, ще събере днешни и бивши учители, випускници на славната гимназия, приятели на учебното заведение, което е второто появило се в България след Априловската гимназия. След това по випуски, по групи и по спомени гостите ще се съберат и ще разгледат училището, каза директорът Теодор Коцев. Специалната гордост на ръководството е кабинет номер 40, в който се преподава математика и информационни технологии. Той е оборудван по последна дума на най-новите тенденции в образованието благодарение на училищното настоятелство, подчерта Коцев. Заслуга на настоятелството са и още три проекта, с които СОУ „Христо Ботев“ се гордее - новите спортни съоръжения във вътрешния двор, пленерът „Арт пристан“, който от тази година е международен, и събирането на историята на училището в книга. Първият том ще бъде готов за тържествата и включва събитията до 1950 година. Вторият том трябва да излезе догодина. Не знам друго училище да е събирало биографията си в такива два солидни тома, каза председателката на училищното настоятелство Кремена Раднева.
След дискусията за партньорството между средното и висшето образование, която ще се проведе в заседателната зала на Русенския университет, вечерта от 18 ч в Голямата зала на Доходното здание ще започне празничният концерт. За него не е издадена нарочна заповед от директора, а се включват възпитаници на гимназията от различни години, каза преподавателката по музика и ръководителка на школския тамбурашки оркестър Наталия Константинова. Сценарият е на завършилата „Христо Ботев“ Ани Русева, водеща ще бъде актрисата Таня Цветкова, също дипломирана „ботевка“, на сцената ще излязат Светльо Стойчев, Дивна Станчева, Пламен Димитров и много други бивши и сегашни ученици от гимназията. Входът е свободен - правим концерта за целия град, обясни Теодор Коцев. И добави: „Знам, че нас любезно ни наричат „Бастилията“. Но когато тук дойдат ученици от други училища, първите им впечатления са: „Ред. Правила. Тук се учи“. И това вероятно е най-важното“.