245 безработни от рисковите групи, които трудно биха си намерили препитание, се предвижда да бъдат обхванати по проекти на общините Русе, Борово, Бяла, Иваново, Две могили и Ценово през 2014 година. Проект по Регионалната програма за заетост е подготвил и Центърът за психично здраве. Това стана ясно вчера по време на заседание на областната комисия по заетост.
Общините и Психото кандидатстват за отпускане на средства от държавния бюджет за наемане на безработни през следващата година. Най-често хората в затруднено положение на възраст до 29 години или пък над 50 ще метат и чистят улици и ще кастрят храсти и треви в гробищните паркове. Сметка показва, че за проектите на кандидатите са необходими около 835 000 лева.
Впечатление прави проектът на Психото, според който ще бъдат наети двама младежи на възраст до 29 години и 37 души с психически увреждания, между които шизофреници и с групова инвалидност. Те ще работят като рехабилитатори, озеленители, шивачи, бармани, хигиенисти, строители и общи работници. Трудът оказва благотворен ефект върху хората с психически разстройства, доказателство са наетите за шивачки в работилницата и хората, които се грижат за зеленчуковата градина в диспансера, обясни управителят на Центъра д-р Теменужка Матева. Тя сподели още, че другата година се очаква да бъде създадено социално предприятие, което да предлага произведеното в Психото.
За поредна година общините Сливо поле и Ветово не се включват в плана за борба с безработицата.