63-годишен мъж от Щръклево е бил зверски пребит в леглото си от собствения си син. Човекът бил нападнат безмилостно в съня си и единственото, което могъл да направи, било да вика за помощ. Съседи чули какво става, обадили се на полицията, дошла и линейка. Пострадалият бил отведен в болницата, където му предложили да остане на лечение, но той отказал и се прибрал у дома.
Синът му пък бил откаран директно в Психодиспансера. 32-годишният мъж е регистриран и лекуван от шизофрения. Нападнал баща си, защото изпаднал в криза, а тя пък дошла, след като спрял да си пие хапчетата.
Само за последния уикенд сме приели 7 души по спешност - всичките в кризисни състояния. При петима от тях причината е една и съща - не се лекуват, казва директорът на Центъра за психично здраве д-р Теменужка Матева.
Проблемът с липсата на медицински контрол върху регистрираните психичноболни е голям и съвсем не е нов, само че до момента никой не си е мръднал пръста да го реши. Болните са оставени да се справят сами и често спират да си пият лекарствата, защото нямат желание да се разтакават постоянно между джипита, специалисти и Здравна каса, а нямат и пари да ги купуват. За роднините им се оказва невъзможно да се справят. А лекарите не могат да ги принуждават да се лекуват - смята се, че това е въпрос на личен избор.
„Ние сме единственият център, който звъни на пациентите си и ги кани да дойдат на преглед, даже линейки им пращаме по селата. Опитваме се да ги следим, макар и от разстояние. Част от болните ползват лекарства, които се поставят веднъж годишно и гарантират ефект до следващата ампула, само че една такава ампула струва 800 лева. Има и по-евтин вариант, с ефект за две седмици, прилагаме и него. Около 2700 души редовно идват при нас за консултации, те са съгласни да ги наблюдаваме и да ги лекуваме при нужда. Някои са ни много благодарни, но има хора, които буквално скачат срещу служителите ни и ги обвиняват в терор и нарушаване на демокрацията“, казва д-р Матева.