Четирима адвокати, между които известните баща и син Марин и Димитър Марковски, защитават 50-годишния Хайредин Тахир, който е сочен за организатор на канал за нелегално прекарване през границата на сирийци. Мъжът всъщност е с двойно гражданство, като има адрес в кърджалийското село Рани лист. Хайредин вече има зад гърба си присъда за каналджийство. Вчера той и неговите съучастници в каналджийската схема 27-годишният Бахтияр Мюмюн и 31-годишният Хайти Шакир помолиха да бъдат пуснати от ареста като мярката им за неотклонение да бъде изменена в по-лека. Заради високата степен на организираност на групата за нелегално превозване на бежанци Русенският районен съд сметна, че тримата трябва да останат задържани под стража. Освен това те получиха забрана за срок от 1 месец да искат по-лека мярка. Решението на районните магистрати обаче може да се обжалва пред Окръжния съд.
Хайредин е задържан на 16 май, а двамата му съучастници четири дена по-късно. Заедно с тях в ареста присъда чакат и шофьорът на камион, който ги е карал през Дунав мост, както и самите сирийци. Данни по делото сочат, че бежанците са били превозвани в няколко автомобила. Един от тях е зелен бус марка „Фолксваген“ на сочения за организатор на канала Хайредин. Схемата била стройна. Бахтияр карал червен мерцедес, който бил следван от бяла кола с шофьор Хайти. Белият автомобил всъщност натоварил от гора сирийците и следвал червената кола. Бежанците, които трябвало да чакат известно време да бъдат взети от гората, разпознали шофьорите на автомобилите и така помогнали за доказване на участието им в схемата.
„Разследването е почти приключило и затова мярката на Хайредин се явява ненужно тежка репресия. Обвинението срещу него е разколебано и се основава само на разпита на шофьора Осман Йозбег, който заявил, че Хайредин е организатор на канала. Няма убедителни доказателства за това и по тази причина мярката му трябва да бъде изменена в подписка“, заяви Димитър Марковски. Мярка подписка поиска и адвокатът на останалите двама обвиняеми. Самият Хайредин обясни, че има деца и внучета, за които да се грижи, и заяви, че няма да избяга. Хайти пък помоли съда за по-лека мярка, защото бил отговорен към семейството си и имал да върши работа. Това обаче не им помогна да бъдат пуснати от ареста.