На 10 декември ще бъде направен първият опит за продажба на активите на фалиралия „Локомотивен и вагонен завод“, научи „Утро“. Според обявлението на синдика Драгомир Григоров от Велико Търново, теренът, сградите и оцелелите до момента машини ще се предлагат общо на търг с тайно наддаване. Началната тръжна цена е 17 320 220 лева. Наддавателни предложения се подават в деня на продажбата от 9 до 12 часа.
Както „Утро“ писа, 147-годишният завод, който в последните години бе притежание на контролирания от Васил Божков холдинг „Железопътна инфраструктура“, бе обявен в несъстоятелност чак през юни тази година. Де факто предприятието спря преди повече от две години. Докато съдебната защита стане факт най-ценните му машини бяха разпродадени на търг, организиран от съдия-изпълнител по поръчка на банката кредитор. Оздравяване на дружеството така и не бе поискано от никого, така че е ясно, че ЛВЗ отива в небитието. В момента някои от сградите са отдадени под наем на други фирми, развиващи дейност, нямаща нищо общо с железопътния транспорт.
Списъкът активи за продан на търга на 10 декември включва пет поземлени парцела с обща площ 178,57 декара, 80 сгради и голям брой машини, от които голяма част са вече негодни стават само за скрап. В голямата си част машините са произведени преди 1980 г. /60%/, част от тях преди 1960 г., а само 10% са придобити след 2000 г. Халетата са неподдържани, с течове от покривите и с изпочупени стъкла и биха се продали трудно, смята синдикът. Изключение прави само отдаденият под наем цех за резервни части, където все още работят 5-6 струга.