Русенци продължават да се оплакват от неокосени треви и комари. Особено се жалват заради бурените в междублоковите пространства по кварталите, тъй като именно там се крие и жилещата напаст.
Обещанието на „Паркстрой“ ДЗЗД, обединение на „Вектор“ и „Инфрабулпак“, беше до 20 юни да се справят с косенето. Фирма „Санси“ пък се ангажира до 25 юни да се пребори с комарите. Въпреки очевидния напредък обаче, в града все още има обрасли пространства, в които гражданите не са виждали косачи дори веднъж. Жилещите насекоми също не са изчезнали, макар че популацията им определено е намаляла.
Зам.-кметът Свилен Иванов обяснява тежката ситуация с непрекъснатите валежи и високите температури. Когато тревните площи са мокри, в тях не може да се влезе с машините за косене и затова графиците се забавят, дъждът отмива и препарата срещу комари и ефективността му спада, коментира още зам.-кметът. Според него специално по отношение на консорциума „Паркстрой“ имало и опити за саботажи. В Парка на младежта били забити 15 шипа в тревните площи и при косене те чупели косачките. Според него те се поставяли умишлено, за да се попречи на работата на фирмата и да се настоява договорът й с Общината да бъде прекратен. Свилен Иванов каза още, че след като консорциумът беше глобен, той е наел допълнителни косачи, така че броят им от 28 е скочил на 42-ма. При тези тежки метеорологични условия, ако зелените площи се стопанисваха от общинско предприятие, сигурен съм, че ситуацията щеше да е още по-лоша, защото ако трябваше да увеличим щата, това трябваше да мине през Общински съвет, докато частната фирма може да реагира много по-бързо, без такива формалности, добави зам.-кметът по комуналните дейности.
Управителят на „Вектор“ Николай Владов твърди, че в момента работниците на фирмата приключват с тревите по кея. Единственият квартал, където косачите за първи път влизат сега, бил „Дружба 3“, докато във всички останали райони били направени по 2 и 3 откоса, дори в парковете било косено по 4-5 пъти. В момента работят 35 души, разпределени в 7 екипа, 5 камиона с по 13 души събират окосените треви и това никога по-рано не е било, каза още Владов. Признава за известно изоставане от графика, но го оправдава с дъждовете. Заради тях тревите растели много бързо. Когато е мокро, косим само ръчно, което е много по-бавно, отбеляза той. И подчерта, че тревните площи на Русе са близо 3000 декара.
Противно на неговите твърдения, в редакцията беше получен сигнал за „некосената „Родина 3“. В него наша читателка пише, че тревите са над метър. Няколко пъти хората звънели в отдел „Екология“, но оттам вдигали рамене и отговаряли, че всичко е в ръцете на „Вектор“. Жената напомня, че миналата година до началото на юни кварталът бил окосен.
Не спират и оплакванията от комарите. Особено от хора, които живеят в райони, където буренаците растат на воля. Опитахме се да се свържем по този повод със собственика на фирма „Санси“ д-р Симеонов, но безуспешно.