Седмокласникът с най-високи оценки на кандидатгимназиалните изпити тази година и бал 35.794 ще учи биология в Математическата гимназия. Това стана ясно, след като вчера бяха обявени резултатите от първото класиране за гимназиите. С най-висок минимален бал в Русе обаче е профил „Математика“ в същата гимназия, където чертата е ударена на 33.281. И трите профила на „Баба Тонка“ - математика, информатика и биология, са в челото на класацията и по национални стандарти училището се нарежда на трето място след Немската и Математическата гимназии в столицата.
Следващи в елитната класация се нареждат паралелката с английски на СОУ за европейски езици /минимален бал 30.038/, специалността „Икономика и мениджмънт“ в Икономическата гимназия /28.831/ и немският език отново в Европейското училище /28.826/.
Най-голяма разлика в минимален и максимален бал е отчетена в СОУ „Васил Левски“, в паралелката с китайски език, където цели 13 единици делят детето с най-висок успех от съученика му с най-нисък.
Според статистиката на първото класиране най-лесен е бил входът към китайския и японския в „Левски“, „Строителство и архитектура“ в Стоителния и в технологичния профил във „Възраждане“.
Веднага щом резултатите бяха достъпни, в социалните мрежи заваляха скрийншотове на добрата новина. Децата явно изразяваха радостта си от класирането и приемаха поздравления и пожелания за успех. Всички места са запълнени и сега ще изчакаме да видим кой не е доволен и ще опита да се класира по второ желание, коментира началникът на просветния инспекторат в Русе Димитър Райнов. Той допълни, че тази година има 60 деца, които са отпаднали от списъците и една от причините за това може да е неправилно подреждане на желанията. Райнов даде пример със седмокласник, който е изкарал средни оценки, а е написал като единствено желание профил, за който е нужен отличен успех. По този начин няма как да участва в класацията, след като не е преценил силите си и не е съобразил да изреди всички възможности, на които има право, коментира Райнов.
Тези деца ще трябва да изчакат третото класиране и тогава да заемат свободни места по пренаредените си желания. Разместване ще има и със сигурност някои гимназисти ще изчакват по-добри предложения, коментира още Райнов.
До 1 юли приетите на първо класиране трябва да се запишат, за да не изгубят местата си в училищата. Другите, които не са доволни, имат право на участие във второ класиране, но ще трябва да подадат отново заявления.