Не може да се отрече, че брокерите на недвижими имоти са изобретателни хора. Ако някой се съмнява, трябва само да прегледа офертите за най-евтините на пазара имоти. В описанията се появяват такива изненадващи „екстри“, че трябва да поздравим авторите за въобрaжението им - все пак, правят всичко това за клиентите си, а основно правило в маркетинга е да се предизвика първоначален интерес, защото колкото повече са запитванията, толкова по-голяма е вероятността за сключване на сделка.
Към момента на пазара се предлагат над 80 апартамента с цени под 15 000 евро, сред които екзотичните оферти като че ли преобладават. С изненада виждаме например, че можем да си купим едностаен мезонет за 9-10 хиляди евро. Задълбочавайки се, виждаме, че става въпрос за таванско помещение на два етажа. В обявата обаче пише „тавански мезонет“ - вероятно чисто русенско изобретение. Има няколко такива предложения, най-вече в Троянските блокчета.
Изобретателните брокери са измислили и привлекателни начини за продажба на апартаменти с ипотека. Наличието на такава тежест върху имота е едно от нещата, които може да отблъсне потенциалните купувачи. Те се опасяват (често съвсем излишно), че това може да им донесе излишни главоболия. Този недостатък една от русенските агенции превръща в специална екстра за купувачите. Тя предлага жилището с възможност за плащане с кредит от банка, уреден на 100% от нея, като новодомците трябва да плащат само по 200 лева на месец, което си е наистина изгодно.
В офертите за продажба на имоти отдавна са се утвърдили и клишета в описанията, които изтъкват предимства, но по-опитните купувачи знаят, че задължително трябва да проверят какво стои зад описанието. Например „комуникативно място“ може да означава, че жилището е на оживена и шумна улица, а „тихо място“ може да завоалира доста отдалечен район. „Артистична архитектура“ най-често се използва за апартаменти с нестандартно разположение или подподкривни жилища със скосени тавани. „Панорамно“ пък означава, че имотът е на последен етаж. Но както казва едно друго клише - за всеки влак си има пътници, пък и всичко е въпрос на преговори, в които обикновено се постига справедливата и за купувача, и за продавача цена.