5000 лева обезщетение ще плати СОУ „Възраждане“ на своя учителка, която се подхлъзнала на хранителен отпадък пред столовата и получила тежко увреждане на крака. Отделно школото ще трябва да задели пари за лихви, за платените от жената лекарства и съдебни разноски, реши Русенският районен съд.
Пострадалата учителка била класна на първолаците и в задълженията и влизало всеки ден да ги води до столовата за закуска. Един ден през април 2010 година обаче, докато водела децата към училищния стол, А.М. се подхлъзнала, паднала и повече не могла да се вдигне. Оказало се, че е получила изкълчване на лявото коляно. Жената изкарала 30 дни на легло, после ходила по рехабилитации, но нищо не помагало - болките продължавали. Накрая отишла на преглед при професор в Плевен, който установил, че всъщност има скъсани връзки и се налага оперативно лечение на капачката. До февруари 2012 година учителката била по болници и лечение.
Злополуката била призната за трудова от РУСО  веднага след инцидента, но в болничния лист тя погрешно била отбелязана като „нетрудова“. Така се наложило А.М.да пише жалба до министъра на здравеопазването и да мине през ТЕЛК. Едва през октомври 2012 година злополуката била преправена на „трудова“ в медицинската документация.
Междувременно обаче трудовият й договор с училището бил прекратен.
Сега жената си иска обезщетението за признатата трудова злополука, каквото й се полага по закон. И твърди, че и до ден днешен има болки, губи равновесие, не може да понася физически натоварвания и има проблеми дори и докато върши обичайните си домакински задължения.
От училището контрират, че тя имала травми и оплаквания от колената години преди инцидента, а те се обостряли от напредналата й възраст. Освен това юристите на школото обвиниха пострадалата в груба небрежност, защото тя била съзнавала, че излиза от стола, където е напълно възможно да има отпадъци. Освен това е съзнавала, че има дългогодишни проблеми в коленните стави, поради което е следвало да прояви значително по-голямо внимание при движението си. От училището вадят доказателства и че въпреки здравословното си състояние учителката е присъствала на раздаването на удостоверенията за завършена начална степен на образование на децата през май същата година. Дори ходила с децата същия ден на разходка с корабче по Дунав. Оформила е и учебната документация, дневника на класа, идвала често до учителската стая и по-късно, докато била на лечение.
Съдът обаче беше категоричен, че след като е налице трудова злополука, училището следва да възмезди пострадалата учителка. Единственото, което Темида коригира, беше размерът на обезщетението. Вместо поисканите 20 000 лева на учителката бяха присъдени 5000. Което обаче означава, че това съдебно решение ще бъде обжалвано както от школото, така и от самата пострадала.