12 фолклорни формации взеха участие в първия етап на традиционния национален преглед на фолклорните ансамбли на CIOFF - България. Прегледът, който се организира от фолклорен танцов театър „Найден Киров“ и Богдан Донев и преминава под егидата на кмета на Русе Пламен Стоилов, събра в Голямата зала на Доходното здание стотици любители на народното творчество. Зам.-кметът Димитър Наков приветства участниците и предаде поздравленията на кмета Стоилов.
Концертът започна половин час след уреченото време с представяне на детско-юношеския танцов ансамбъл „Зорница“ към ОбДЦКИ. След него последваха изпълнения на женска вокална група от Тетово, формация „Дунавска младост“ от Свищов, група „Гъмзовяни“ от Сухиндол. В надпреварата се включиха учениците от формация „Приста“ при русенското СОУ „Васил Левски“, студентите от състав „Хармония“ при Русенския университет“, „Здравец“ и „Русчуклийче“ при ОбДЦКИ, народните певици от Николово, група „Джамал“ от Кошов. Концерта завършиха малките танцьори от „Найден Киров“ и представителният състав на ФТТ.
Оценките на  журито с председател Иван Тодоров ще станат ясни през февруари 2014 г. Тогава участниците в прегледа ще научат кой от тях ще се окичи с титлата „Представителен фолклорен ансамбъл на CIOFF - България“. За да се включи в прегледа, всеки състав внася задължителна такса от 100 лева и ако спечели званието, има правото да участва в международни фолклорни фестивали, организирани от CIOFF. В последните години обаче не е имало случаи от организацията някой да се е обаждал да ни кани да отидем на такъв форум, признаха някои от завчерашните участници в прегледа.