Десетки богомолци и миряни се събраха вчера в единствения действащ скален манастир в България - Басарбовската обител, за да запалят свещичка на храмовия празник. Към тях се присъединиха и много румънци, пристигнали специално за да се поклонят в манастира, в който се намира частица от мощите на светеца, дарена от Румънската патриаршия.
Хората извиха опашки, за да се качат до църквичката в скалите, където службата водеше игуменът архимандрит Емилиян заедно със свещеници от Румъния и от Варненската митрополия. За празника манастирът получи дарение - завеса за иконостаса и покривка за Светия престол. След литургията в двора бе отслужен и празничен водосвет в чест на Св.Димитър Басарбовски.
Светецът е живял в русенското село през 17 век, бил е пастир, известен със своя богоугоден живот и скромност. Почитан е като покровител на Букурещ, тъй като през 18 век е избавил румънската столица от чумна епидемия. Мощите му са в Румънската патриаршия.
БПЦ е определила за негов празник деня след честването на паметта на друг светец със същото име - Свети Димитър Солунски.