Лекарите от Спешна помощ в Русе са в готовност за протест заради приетата на първо четене законодателна поправка, която позволява повикване и чрез SMS. Дали ще се стигне до ефективни действия ще стане ясно до края на седмицата, когато трябва да бъде представена новата стратегия за развитие на спешната помощ и се очаква реакция на депутатите на острата декларация на медиците срещу сигналите с текстови съобщения.
Един SMS с текст „Помощ, умирам“, разпращан от телефон 112 едновременно на линейки, пожарна и полиция, може да се превърне в опасна и твърде скъпа играчка за безотговорни хора, решили просто да се разнообразят в скуката, предупреждават лекарите.
„Няма да има никакъв проблем, ако право да пускат такива SMS-и получат само хората с говора и слуха. Това са около 180 000 души в страната, повечето от тях са хронично болни и заради това са страшно дисциплинирани, никога не сме имали проблеми с тях. Могат да се вкарат в регистър, който автоматично да показва, че съобщението пристига от телефона на такъв човек, технически не е толкова трудно да се направи. Ако допуснем всички да пускат SMS-и обаче, може да се стигне дотам, че заради фалшиви повиквания хора, които имат наистина нужда от помощ, да не могат я получат. В Русе има 6 спешни медицински екипа, нали си представяте какво значи дори само един от тях да бъде пратен „за зелен хайвер“, обяснява д-р Недка Дикова, която е член на УС на Националната асоциация на работещите в спешна помощ.
Проблемът на медиците от Спешна помощ обаче далеч не започва и не свършва с SMS-ите. От години докторите настояват за нормално заплащане на труда си, защото това ще спре бягството на лекари от системата. В момента в Русе има 27 места за лекари, а заетите са едва 10, обяснява д-р Дикова. Нужни са и истински линейки, в които вече да няма 20-годишни дефибрилатори. Според медиците мнението им трябва да бъде чуто сега, защото в момента се подготвя нова стратегия за сектора. Те обаче недоволстват, че и тази стратегия се пише от хора, които или никога не са сядали в линейка, или дори не са си направили труда да обиколят по регионите, за да видят къде какви проблеми има.