В Германия няма минимална работна заплата и най-силно засегнати от това са българи и румънци, които работят като фризьори, строители и в месопреработвателните предприятия за унизителни заплати, които са дори под размера на социалните помощи. Това съобщи в Русе говорителят на Марксисткия форум на Немската левица Die Linke Уве Хикш. Сътрудникът на левицата в германския парламент бе гост на двудневен семинар на тема „Национализъм“, организиран от фондация „Бузлуджа“.
Българските емигранти в Германия са към 120 000, а част от тях работят за оскъдните 2-3 евро на час, каза още Хикш и обясни, че съвместно с партия „Българската левица“ ще се организират мероприятия в Берлин във връзка с евроизборите през 2014 година.
Немският марксист заяви още, че споразумението „Дъблин 2“, според което един бежанец има право да остане само в страната от ЕС, в която е влязъл за първи път, е истински скандал.
Скандален е и фактът, че Европа издига прегради пред тези хора. Бежанците трябва да се разпределят солидарно из страните-членки на Европейския съюз, посочи Хикш. Той коментира и една вътрешнополитическа тема - удължаването на мораториума за продажба на земя на чужденци, който бе определен като правилна мярка в борбата с международния капитализъм.